matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 3.3.2009
Zadania
Odp.
2
ania:
Obwód prostokąta jest równy 160 DM.Jeden bok jest o 10 dm krótszy od drugiego.Podaj wymiary prostokąta
1
dymass:
Jakie największe pole powierzchni bocznej może mieć granisatosłup trójkątny prawidłowy, w którym suma długości jednej krawędzi podstawy i wysokości jest równa 6?
1
Klaudia(POMOCY):
Marzena kupiła notesy 60-kartkowe, 32-kartkowe i 16-kartkowe. notesów najcieńszych jest o 5 więcej niż 32 kartkowych, a najgrubszych - tyle ile 16-kartkowych i 32-kartkowych
3
Paweł:
Kąt między tworzącą stożka a jego podstawą jest równy β . Oblicz objętość tego stożka jeśli :
3
KoKo:
Sześcian o krawędzi równej 10 cm ma objętość osiem razy mniejszą od objętości innego sześcianu. Jaką długość ma krawędź drugiego sześcianu ?
1
Julia:
Ludzie... czy naprawdę nikt nie widzi mojego wołania o pomoc z tymi durnymi zadaniami
6
KoKo:
oblicz wysokość graniastosłupa prostego , ktorego objetosc jest rowna 12dm
3
a pole podstawy 120 dm
2
..
1
bardzo prosze o pomoc:
F(x)=2
x
20
Julia:
zad.1 Pan Kowalski zlożył do banku 5000zł. Po 18 msc bank wypłącił 5495,52 zł. Jakie było
1
zzz:
zad.1 Pan Kowalski zlożył do banku 5000zł. Po 18 msc bank wypłącił 5495,52 zł. Jakie było
1
zzz:
zad.1 Pan Kowalski zlożył do banku 5000zł. Po 18 msc bank wypąłcił 5495,52 zł. Jakie było
1
Ja HELP !!!:
Proszę, ja musze jutro zaliczyć sprawdzian
4
Koko :
oblicz wysokość graniastosłupa prostego , ktorego objętość jest równa 12dm
3
a pole podstawy 120 dm
2
..
1
Meg:
Max, proszę, zajrzyj do mojego poprzedniego postu, umiesz pomóc? Błagam
3
oKo:
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=log
x
2
-3
(x
3
+4x
2
-x-4) i zapisz ją w postaci sumy przedziałów liczbowych. Z góry dziękuję
2
Meg:
Basiu, Eta, ktokolwiek, help zad.1
15
Marta:
jak rozwiązać takie zadania
Pomóżcie
1
Ania xD HELP!!:
W trójkącie ABC o bokach AB=5cm, BC=6cm, AC=7cm poprowadzono równolegle do najkrótszego boku odcinek DE. Odcinek BE ma długośc 2cm. Oblicz obwód trójkąta DEC.
0
Mateusz:
Wyznacz te wartości parametru m(m ∈ R) dla których zbiór rozwiązań nierówności mx
2
-x+1-m<0 zawiera się w zbiorze rozwiązań nierówności 0≤x≤1
2
Ewcia:
w ostroslupie prawidlowym pieciokatnym krawedz podstawy ma dlugosc 2 dm a krawedz boczna
3
POMOCY!!!:
1) oblicz objetosc prostopadłoscianu jesli jedna krawedz podstawy to 3 cm przekatna podstawy to 5 cm a przekatna prostopadłoscianu to 13 cm
1
kryss:
Podziękowania oczywiście dla "tiki"
1
kryss:
dzięki za wczorajsze zadanie
1
Klaudia(POMOCY):
piotr wpłacilł 2000zł do banku w korym oprocentowanie wkłaów oszczędnościowych jest równe 6% w stosunku rocznym. Oblicz ile wyniosą odsetki od tej kwoty po roku, a ile złotych
18
sylw.:
dana jest funkcja kwadratowa w postaci kanonicznej f(x)= 1/4(x=2)
2
-1 a) przedstaw tę funkcję w postacji ogólnej i iloczynowej
4
Klaudia(POMOCY):
Jeden z Boków prostokąta jest o 3cm dłuższy, a drugi o 1dm krótszy od boku pewnego kwadratu. Pole prostokąta jest o 170cm2 mniejsze od pola kwadratu. Oblicz obwód tego
3
radzio2019:
3.wyznacz srodek s okregu o promieniu 3cm stycznego do osi y wiedzac ze punkt s lezy na prostej y=2x-1. napisz rownanie tego okregu prosze o pomoc
1
inez.:
help
zakonczenie wiezy jest stozkiem o promieniu podstawy r=6cm, ktorego objetosc wynosi 96pi cm3, ile m2 blachy nalezy zakupic na pokrycie zakonczenia wiezy jezeli na spojenia
1
Olcia:*:
trojkat rownoramienny ABC a ktoreym AC=BC i kat C=90stopni obracamy wokol boku AB. oblicz V i PC powstalej btyly jezeli AB=4
√
2
2
Klaudzia:
Ratuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuujcie
!
1
magda:
oblicz w jakiej odległośći od soczewki o ogniskowej 30 cm należy ustawić przedmiot aby na scianie odległej o 5m od soczewki otrzymać powiększony obraz tego przedmiotu
11
Spike:
Wstawiam z zastrzeżeniem i prośbą o rozwiązanie, jeżeli ktoś widzi oczywiste wyciągnięcie części wspólnej albo czegoś takiego. Chodzi mi o to, czy widzi ktoś szybkie rozwiązanie,
1
radzio2019:
czy kos mi mógł by sprawdzić czy mam poprawnie rozwiązane zadania
1. liczby 3,-1 są pierwiastkami wielomianu w(x)=2x
3
+ax
2
+bx+30
10
ja:):
Prosze o pomoc w tych zadaniach
! a)log
x
4<1
7
tomek:
kto wie proszę pomóc
bo ja nie rozumie
4
Mickej:
wykaż że jeżeli liczby dodatnie a
1
,a
2
.....a
n
tworzą ciąg geometryczny to a
1
*a
2
*a
3
......a
n
=(a
1
*a
n
)
n\2
2
kasia:
Na lokatę roczną,której oprocentowanie wynosi 3%, wpłacono 2000zł. Po ilu latach stan tej kwoty wyniesie 2388,10zl?
3
Koteeeeek :
Pomocy
! Pomocy
1
xsw23edc:
Jakby ktoś mógł to proszę o rozwiązanie
2
Alison:
3
m_martini:
Krawędz podstawy ostrosłupa prawidłowego ma długosc 6, a sciana boczna jest nachylona do podstawy pod katem 30 stopni. oblicz pole powierzchni całkowietj i objetosc tego
1
Alison:
Wie ktoś jak to rozwiązać
Proszę, ważne i pilne
1
Cuddy:
Heeeelp. Mogłby ktoś pomóc
?
0
Julia:
Błagam kogoś o pomoc... w poprzednim moim poście są zadanka
0
Hektor:
W kulę o promieniu R=4 wpisano szscian. Oblicz jaki procent objętości kuli stanowi objętość sześcianu. Wynik podaj z zaokrągleniem do 1%.
0
Julia:
Prosze o pomoc w tych zadankach, amm sprawdzian a siedze w nich po uszy i nie czaję
0
Sue:
Zadanie z tematu o ciągach, ale niekoniecznie musi być rozwiązane jako ciąg... Na jutro mi potrzebne, błagam o rozwiązanie
0
TeXteR:
Graniastosłup prawidłowy czworokątny przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątna dolnej podstawy i jeden z wierzchołków górnej podstawy. Otrzymany przekrój jest
0
Ada:
W pudełku znajdują sie żetony. Wśród nich jest 6 żetonów o nominale 5zł oraz n żetonów o nominale 10 zł. Losujemy z pudełka 2 żetony. Prawdopodobieństwo zdarzenia polegające na
1
Ania:
Proszę o pomoc: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których liczba spełniające równanie: log
m
2
1
andziaa:
ZAD 1. Oblicz pole przekroju osiowego walca otrzymanego w wyniku obrotu: a) kwadratu o boku długosci 4 cm wokół boku,
5
asia:
(1-(2-3)5-)6-x=4
1
Misia :*:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość jest równa
√
6
cm, a krawędź boczna tworzy z płaczyzną kąt 30 stopni. Oblicz objętość tego ostrosłupa
5
Damian:
Zad. Koło wielkiej kuli ma pole 49 PI cm2.
0
rysiek:
W trójkącie ABC na bokach AB, BC i CA obrano takie punkty odpowiednio M, K i L, że odcinki AK, BL i CM przecinają się w jednym punkcie. Prosta przechodząca przez punkt M i
2
potrzebująca:
pomocy
log
2
(8-x)=3
1
madzia_scgw:
Dla jakich wartości parametrów a i b wielomian x
4
- 5x
3
+ 9x
2
+ax +b jest podzielny przez trójmian x
2
- x - 2
6
puk:
Jak rozwiązać takie coś m
2
+1
2
Aga:
jak to zrobić? prosze o pomoc
dany jest wielomian W(x)= 4x
4
- x
2
- 6x - 9
2
azi:
czy ktos wie jakie cyfry i figury maja srodek symetrii. z gory dziekuje
3
wWw zadania ze spr. :
2 zadania ze sprawdzianu, muszę je poprawić
Zadanie 1
2
kinia:
które spośród punktów: A(4; 3 i 15/81)
6
Dagna :):
pomocy bo sie pogubilam juz z tym zadaniem...
0
kinia:
wyznacz niewiadomą współrzędnych punktów R(c,3 i 3/8) jeśli te punkty należa do wykresu funkcji g
4
wrrrrrrrrr:
w urnie jest 10 kul białych i 5 czarnych a- wyjeto z urny kule bialą jedną
2
wrrrrrrrrr:
1. podaj rozwiązanie |x2-4| -4 ≥0
1
Żabcia :):
a)Oblicz pole powierzchni bocznej walca otrzymanego w wyniku obrotu kwadratu o boku dlugosci 6 wokol boku.
0
Karolcia ...:
a)Oblicz pole powierzchni bocznej walca otrzymanego w wyniku obrotu kwadratu o boku dlugosci 6 wokol boku.
3
Aga:
Wiem, że to zadanie z fizyki ale może znajdzie się tu ktoś kto potrafi mi pomóc.
1
Agi:
wykaż że liczba r jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x) jeśli w(x)=x
5
+3x
4
+x
3
-5x
2
-6x-2
0
Karolcia ...:
4
kari:
A jak obliczyc wzór funkcji majac podany jej wykres?
1
Piotr:
Rzucono 2 razy kostką sześcienną do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że 2 razy wypadła parzysta liczba oczek lub suma oczek na obu kostkach wyniosła 8.
1
m:
Rozważmy prostokąty, których dwa wierzchołki leżą na osi OX, a pozostałe dwa mają dodatnie rzędne i leżą na paraboli y = x2 +6x. Oblicz obwód prostokąta o możliwie
9
Basia:
Wiatj Jakubie !
1
Piotr:
1
Paula:
Prosze o pomoc
! 1. Liczby 3 i -1 są pierwiastkami wielomianu W(x)=2x3+ax2+bx+30
2
Olka:
Czy ktos może mi pomóc
Zad1.
1
Asia 20:
Ile istnieje wariacji bez powtórzeń zbioru {f,g,r,s,t,u,j,k,l}trójwyrazowych.
4
Asia :
Ile różnych liczb czterocyfrowych możemy ułożyć ze zbioru cyfr {0, 1, 3, 4, 6, 7, 9} (metoda mnożenia)
0
m:
Rozważmy prostokąty, których dwa wierzchołki leżą na osi OX, a pozostałe dwa mają dodatnie rzędne i leżą na paraboli y = -x
2
+6x. Oblicz obwód prostokąta o możliwie
9
Ania xD HELP!!:
Jezeli kazda z krawedzi piramidy wydluzymy trzykrotnie, to ile razy wzrosnie jej objetosc?
2
kamsush:
NIECH ktos mi pomoze bo jestem ciemna
log
2
x + 3 < log
x
(1/4)
0
kamsush:
NIECH ktos mi pomoze bo jestem ciemna
log
2
x + 3 < log
x
(1/4)
0
Wojciech:
pytanie może banalne ale jak obliczyć: log
1
,
1
1
2=n ?
5
anitka:
potrzebuje wytlumaczenia bo niemam zielonego pojecia jak to zrobi: zad. log
2
(3-x)=3
1
raymanus:
zadanie nr 1 oblicz resztę z dzielenia 52485
3
przez 43
7
b.:
Droga Basiu!
4
radzio2019:
1. liczby 3,-1 są pierwiastkami wielomianu w(x)=2x
3
+ax
2
+bx+30 a)wyznacz wartości współczynników a i b
0
Olka:
Proszę o pomoc w zadaniach poniżej z wielomianów
22
Paula:
1. Liczby 3 i -1 są pierwiastkami wielomianu W(x)=2x
3
+ax
2
+bx+30 a) Wyznacz wartości współczynników a i b.
0
Olka:
Zad1. Dany jest wielomian W(x)=2x
3
+ax
2
-14x+b
2
martyna:
Rozważmy prostokąty, których dwa wierzchołki leżą na osi OX, a pozostałe dwa mają dodatnie rzędne i leżą na paraboli y = x
2
+6x. Oblicz obwód prostokąta o możliwie
13
Natalek:
zad.1 Suma cyfr liczby dwucyfrowej wynosi 12. Jesli na koncu tej liczby dopiszemy 0 i 1, to
4
Natalek:
Paweł w ciągu kilku dni przeczytał książkę licząca 250 str. Codziennie czytał o 10 stron więcej niż poprzedniego dnia, a ostatniego dnia przeczytał 70 stron. Przez ile dni Paweł
2
Mateusz:
Oblicz objętość ostrosłupa W ostrosłupie czworokątnym prawidłowym wysokości przeciwległych ścian bocznych