OBJĘTOŚC PROSTOPADŁOŚCIANU, GRANIASTOSŁUPA
POMOCY!!!: 1) oblicz objetosc prostopadłoscianu jesli jedna krawedz podstawy to 3 cm przekatna
podstawy to 5 cm a przekatna prostopadłoscianu to 13 cm
2) podstawa graniastosłupa prawidłowego szesciokatnego jest wpisana w koło o promieniu
2pierwiastki z 3 ,najdłuzsza przekatna graniastosłupa tworzy z płaszczyzna podstawy kat
alfa=60 stopni oblicz objetosc graniastosłupa
3 mar 20:49
Max: 1/
a= 3cm dp= 5cm dprost. = 13cm
dprost = p{ a2 +b2 +h2)
wyliczamy długość "b" podstawy
dp2 = a2 +b2
b2 = 25 - 9 b2 = 16 to b= 4 cm
dprost2 = 32 +42 + h2
h2 = 132 - 9 - 16
h2 = 169 - 25
h2 = 144 to h= 12 cm
V = a*b*h = 3*4*12= 144cm3
3 mar 20:57
Max:
Oczywiście,ze dpodst.=√ a2 +b2 +h2
3 mar 20:58
Max: Jeszcze raz /hehe/
dprost. = √a2 +b2 +h2 (sory źle mi się napisało)
3 mar 20:59