TRUDNE!!! Jeden z boków prostokąta jest o 3cm dłuższy a drugi o 1dm krótszy od boku pewnego kwadratu
Klaudia(POMOCY): Jeden z Boków prostokąta jest o 3cm dłuższy, a drugi o 1dm krótszy od boku pewnego
kwadratu. Pole prostokąta jest o 170cm2 mniejsze od pola kwadratu. Oblicz obwód tego
prostokąta.
3 mar 20:41
tim: Rozwiązuje.
3 mar 21:02
tim: Bok kwadratu = α
Pole kwadratu = α2
I bok prostokąta = α + 3cm
II bok prostokąta = α - 1dm = α - 10cm
Pole prostokąta = (α + 3cm)(α - 10cm) = α2 - 10α cm + 3α cm - 30cm2
pole kwadratu = pole prostokąta + 170cm2
α2 = α2 - 10α cm + 3α cm - 30cm2 + 170cm2
0 = - 7α cm + 140cm2
7α cm = 140 cm2
α = 140cm2 / 7 cm
α = 20cm
Bok kwadratu = 20 cm
Pole kwadratu: 202 = 400 cm2
Obwód kwadratu: 80 cm
Boki prostokąta: 20cm + 3cm = 23cm
20cm - 10cm = 10cm
Pole prostokąta = 23 * 10 = 230 cm
Obwód prostokąta: 23 cm + 23 cm + 10 cm + 10 cm = 66 cm
3 mar 21:07
tim: Odp: Obwód prostokąta wynosi 66 cm.
3 mar 21:07
Klaudia(POMOCY): Dziękuje Bardzo
3 mar 23:09