Proszę o pomoc:D
Ania xD HELP!!: Jezeli kazda z krawedzi piramidy wydluzymy trzykrotnie, to ile razy wzrosnie jej
objetosc?
to prawdopodonie trzeba jakos z Twierdzenia Talesa
3 mar 13:50
Zbyszek : Piramida to czworokątny ostrosłup prawidłowy.
x-krawędz podstawy
y-krawedz boczna
h-wysokość
V=1/3*Pp*h
Pp=x*x=x2
V=1/3*x2*h
Po zwiększeniu:
3x=krawędz podstawy
3y-krawędz boczna
Automatycznie zwiększy się również wysokość...
Przekątna podstawy = 3√2x
Z Pitagorasa obliczamy wyosokość ostrosłupa:
(1/2√2)2+h2=3y2
h=√3y2-1/2
V=3x2*√3y2-1/2
3 mar 14:23
Zbyszek : Coś poplątałem moment.
3 mar 14:26
Bogdan:
Dzień dobry.
Rzeczywiście - trzeba z twierdzenia Talesa.
Jeśli skala podobieństwa krawędzi większego ostrosłupa do odpowiadającej krawędzi
mniejszego jest równa k, to stosunek pól tych ostrosłupów jest równy k2, a stosunek ich
objętości jest równy k3.
Tutaj k = 3, a więc objętość większego ostrosłupa wzrośnie 33 = 27 razy.
3 mar 14:36
Zbyszek : No to tak:
1 Piramida.
x-krawedz podstawy
y-krawedz boczna
Obliczam wysokoś (h) (x
√2)
2+h
2=y
2 h=
√y2-1/2x2
V=1/3x
2*
√y2-1/2x2
2 Piramida.
3x-krawedz podstawy
3y-krawedz boczna
Obliczam wysokosc (h) (3
√2/2)
2+h
2=(3y)
2 h=
√9y2-9x2/2
V=3x
2*
√9y2-9x2/2
Czyli obliczamy stosunek objętości:
3x
2*
√9y2-9x2/2 / 1/3x
2*
√y2-1/2x2= | *
√
Po usunięciu pierwiastków i wymnożeniu wyszło mi 81 tzn.
Odp. Powstała piramida ma
81 razy większą objętość.
3 mar 14:44
Zbyszek : Racja 27.
3 mar 14:54
Bogdan:
Zbyszku, po co liczysz h? oraz objętość V?
A jeśli jednak liczysz, to licz uważnie.
W wyrażeniu (x√2)2+h2 = y2 jest nieścisłość.
Zwracam uwagę, że x√2 jest długością całej przekątnej kwadratu.
3 mar 14:58
Zbyszek : To akurat wiem ale widzę, że można było prościej z twierdzenia talesa. Choć szczerze
powiem, że nie wiedziałem o odniesieniu tego twierdzenia do brył (ale teraz wiem). Po
drugie krótko...namotałem

Dzięki Bogdan.
3 mar 15:01
Bogdan:
Pozdrawiam Cię Zbyszku i gratuluję aktywności. Życzę sukcesów i przyjemności
w rozwiązywaniu zadań
3 mar 15:02
Ania xD HELP!!: Dzięki wam chłopaki
3 mar 17:33