w ostroslupie prawidlowym pieciokatnym krawedz podstawy ma dlugosc 2 dm a krawedz boczna ma 10 dm .
Ewcia:
w ostroslupie prawidlowym pieciokatnym krawedz podstawy ma dlugosc 2 dm a krawedz boczna
ma 10 dm . oblicz pole powierzchni bocznej tego ostroslupa .
3 mar 20:57
Duoo:
liczysz wysokość w ścianie bocznej z tw> Pitagorasa
hb2 = k2 - (a/2)2
k = 10dm a= 2dm
hb2 = 100 - 1 = 99
hb = 3√11 dm
Pb = 5*(1/2)*a*hb
Pb = 5*1* 3√11
Pb = 15√11 dm2
3 mar 21:04
bożena: oblicz wysokość z Tw .Pitagorasa w trójkącie który jest ścianą boczną, a potem pole
trójkąta i razy 5
3 mar 21:04