A z tym pomożecie ?!
KoKo: Sześcian o krawędzi równej 10 cm ma objętość osiem razy mniejszą od objętości innego
sześcianu. Jaką długość ma krawędź drugiego sześcianu ?
3 mar 22:28
KoKo: Sześcian o krawędzi równej 10 cm ma objętość osiem razy mniejszą od objętości innego
sześcianu. Jaką długość ma krawędź drugiego sześcianu ?
3 mar 22:41
KoKo: Prosze Pomóżcie mi z tym zadaniem !

Sześcian o krawędzi równej 10 cm ma objętość osiem razy mniejszą od objętości innego
sześcianu. Jaką długość ma krawędź drugiego sześcianu ?
3 mar 22:45
Max:
V1 = a3 V2 = b3
a= 10 cm
8*V1 = V2
8* 1000 = b3
b= 20 cm
( bo 103=1000 cm3 203 = 8000 cm3
odp: b= 20 cm
4 mar 00:07