prawdopodobieństwo
wrrrrrrrrr: w urnie jest 10 kul białych i 5 czarnych
a- wyjeto z urny kule bialą jedną
b- wyjeto z urny 14 kul okazało się że w urnie została kula biała
prawdopodobieństwo którego zdarzenie jest większe i ile wynosi
to a
Ω=15
A-10
P(A)= 10/15
a b
b-14
P(b)=14/15
3 mar 16:38
b.: a) ok
b)
różnie można na to patrzyć, np. tak
Ω = podzbiory 14 elementowe zbioru 15 kul (myślmy, że te kule są dodatkowo ponumerowane)
|Ω| = (15 po 14) = 15
sprzyjających zdarzeń jest tyle, ile białych kul -- czyli 10
P(b) = 10/15
p-stwa są równe
3 mar 17:46
wrrrrrrrrr: zrobilam to po swojemu sama i tak samo mi wyszlo.... ale i tak nie ogarniam tego
3 mar 17:54
b.: b) można różnie robić, można np. zauważyć, że P(a)=P(b). No bo zamiast losować i wyjąć 14
kul jak w (b), można wylosować jedną kulę a wyjąć pozostałe -- i stąd P(a)=P(b).
3 mar 17:57
wrrrrrrrrr: ja robiłam ta
moc B = (5)(10)
(5)(9) z kombinatoryki
4 mar 06:58