mx=m^2 1
puk: Jak rozwiązać takie coś
m2+1
x=--------------
m
3 mar 17:31
b.: hmm ale jakie jest pytanie?
3 mar 17:50
puk: Określić dla jakich wartości parametru m równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie dla
jakich nie ma rozwiązania dla jakich jest tożsamością w przypadku gdy istnieje tylko 1
rozwiązanie znaleźć je
mx-1=m2
wiem ze jest jedno rozwiązanie ale nie wychodzi mi
3 mar 18:14
b.: dobrze Ci wyszło - tak jak w 1. poście u góry, już masz rozwiązanie (m jest parametrem,
czyli daną liczbą)
jedyny kłopot jest taki, że podzieliłeś przez m -- a to można zrobić, gdy m≠0
pozostaje Ci więc do rozpatrzenia przypadek m=0
3 mar 18:17
puk: to już rozpatrzyłem i założyłem sobie że m≠0 zanim podzieliłem
3 mar 18:40
puk: ej ziomki

?
3 mar 19:49
b.: no to dla m≠0 masz jedno rozwiązanie, które wyliczyłeś na samej górze -- i tyle
(a dla m=0 nie ma rozwiązań)
3 mar 21:32