funkcja kwadratowa- podstawowe zadanie
sylw.: dana jest funkcja kwadratowa w postaci kanonicznej f(x)= 1/4(x=2)
2-1
a) przedstaw tę funkcję w postacji ogólnej i iloczynowej
b) podaj zwf, zbiór w ktorym f jest malejaca i zbior tych argumentow dla ktorych f
przyjmuje wartosci ujemne
PROSZĘ O POMOC
3 mar 20:41
magdaz: www.korki24h.pl>>wykłady>>funkcja kwadratowa
3 mar 20:45
sylw.: tylko wlasnie chodzi o to ze ja rozwiazuje to i nie chce mi wyjsc postac iloczynowa. wiec
czy mozecie rozwiazac chociaz punkt a?
prosz.
3 mar 20:47
magdaz: tam w nawiasie jest + czy - ?
3 mar 20:48
sylw.: plus
3 mar 20:48
magdaz: f(x)=1/4(x2+4x+4)-1 ze wz skr. mnożenia
i dalej
f(x)=1/4x2+x+1-1
f(x)=1/4x2+x i to juz jest postać ogólna
3 mar 20:52
sylw.: no w porzadku i jezeli teraz z tego mam zrobic postac iloczynowa to a=1/4 b=1 a c? 0?
dobrze rozumuje?
3 mar 20:53
sylw.: czyli Δ=0?
3 mar 20:54
magdaz: tak ale można prościej
wyłączyć x przed nawias i już jest iloczynowa
3 mar 20:54
magdaz: Δ=1
3 mar 20:56
sylw.: znaczy mialam na mysli ze Δ=1

i nwyszlo mi ze x1=-4
hm?
3 mar 20:56
sylw.: a x2=2?
ehśś coś mi nie gra xD
3 mar 20:58
magdaz: x2=0
3 mar 21:00
sylw.: a x1 sie zgadza?
czyli jak w x2 jest 0dzielone prze1/2 to bedzie wychodzilo 0?
3 mar 21:01
magdaz: x(1/4x+1)=0
x=0 lub 1/4x+1=0
1/4x=-1
x=-4
i to sa miejsca zerowe
3 mar 21:02
magdaz: lub ze wzoru na pierwiastki wychodzi to samo
3 mar 21:02
sylw.: bardzo dziekuje
3 mar 21:06
magdaz: jeżeli nie rozumiesz odczytywania własności funkcji kwadratowej z wykresu zobacz:
www.korki24h.pl >> zadania >> f. kwadratowa >> wykres >> zad.15
3 mar 21:08
magdaz: monotoniczność zad 3,4,5
3 mar 21:12
roma35: f(x)=−1/2(x−1)2+2
9 cze 20:45