Jakub
Basia: Wiatj Jakubie !
Czy te wzory, które zamieściłeś na stronie są pisane "bezpośrednio" w texu, czy w trybie
displaymath ?
Nie wiem dlaczego, ale nie umiem w trybie displaymath czyli po "begin displaymath"
przejść do nowej linii. \cr mi nie działa. Może czegoś w tym moim texu brakuje, a może
to mnie wiedzy o trybie displaymath brakuje.
3 mar 15:36
Jakub: Witam!
Ja piszę układy równań w ten sposób:
$$
\eqalign{
y &= x+2\cr
y &= 2x- 3\cr
}
$$
Otrzymuję wycentrowane dwa równania, gdzie znaki = leżą w jednej pionowej linii.
Jak chcę dodać nawias z lewej strony to piszę
$$
\left\{ \eqalign{
x+y &= 1\cr
y &= x -2\cr
}\right.
$$
Za pomocą komendy \eqalign ustawiam wszystkie linie jedna pod drugą a znak & dba o to aby
były ustawione w odpowiednim miejscu w poziomie. \eqalign stosuję także nie tylko do
równań, ale do wszystkich wzorów, które muszę ustawić jeden pod drugim w displaymath
3 mar 15:48
Basia: bardzo dziękuję, będę próbować
3 mar 15:50
Jakub: Daj znać jak poszło.
3 mar 15:52
Basia: oczywiście !
3 mar 15:53
b.: Dodam, że jeśli używasz LaTeX-a, to podobny efekt można uzyskać używając czegoś innego
zamiast displaymath. Np.
\begin{eqnarray*}
a1 &=& 1 \\
an+1 &=& 2an.
\end{eqnarray*}
Są też jakieś inne środowiska w dodatkach AMS, align, gather, ..., stąd można ściągnąć
ich opis (link u dołu się pojawi po kilkunastu sekundach)
http://www.eknigu.com/info/S_Software%20manuals/ST_TeX,%20LaTeX/Mittelbach,%20Goossens.%20The%20Latex%20companion,%20chapter%208%20only%20(Higher%20mathematics)(2nd%20ed.,%20AW,%201999)(48s)_ST_.pdf
3 mar 15:57
Basia: Właśnie {eqnarray*} używam, ale nie do końca jestem usatysfakcjonowana, szczególnie
gdy piszę długie rozwiązanie zadania typu "zbadaj przebieg zmienności funkcji".
Dziękuję za link, na pewno skorzystam.
3 mar 16:01
5 mar 16:59
Jakub: Napisałem o tej komendzie \eqalign bo teoretycznie wszystkie komendy z tex'a powinny
działać też w latexu. Tak czytałem, ale z mojej skromniej praktyki wynika, że nie jest
tak zawsze. Praktyka jest skromna, bo stwierdziłem, że jak już znam tex'a to przy nim
zostanę. Za dużo więc w latex'u nie próbowałem pisać. Jednak wszystkim polecam latex'a
bo ilość makr napisanych dla niego jest przeogromna i nie ma co się równać z tex'em.
Tutaj masz adres z wieloma pomocnymi dokumentami dotyczącymi latex'a.
http://www.gust.org.pl/doc/documentation
Powodzenia
5 mar 17:43
Basia: Dziękuję bardzo !
5 mar 18:14