matematykaszkolna.pl
Jakub Basia: Wiatj Jakubie ! Czy te wzory, które zamieściłeś na stronie są pisane "bezpośrednio" w texu, czy w trybie displaymath ? Nie wiem dlaczego, ale nie umiem w trybie displaymath czyli po "begin displaymath" przejść do nowej linii. \cr mi nie działa. Może czegoś w tym moim texu brakuje, a może to mnie wiedzy o trybie displaymath brakuje.
3 mar 15:36
Jakub: Witam! Ja piszę układy równań w ten sposób: $$ \eqalign{ y &= x+2\cr y &= 2x- 3\cr } $$ Otrzymuję wycentrowane dwa równania, gdzie znaki = leżą w jednej pionowej linii. Jak chcę dodać nawias z lewej strony to piszę $$ \left\{ \eqalign{ x+y &= 1\cr y &= x -2\cr }\right. $$ Za pomocą komendy \eqalign ustawiam wszystkie linie jedna pod drugą a znak & dba o to aby były ustawione w odpowiednim miejscu w poziomie. \eqalign stosuję także nie tylko do równań, ale do wszystkich wzorów, które muszę ustawić jeden pod drugim w displaymath
3 mar 15:48
Basia: bardzo dziękuję, będę próbować
3 mar 15:50
Jakub: Daj znać jak poszło.
3 mar 15:52
Basia: oczywiście !
3 mar 15:53
b.: Dodam, że jeśli używasz LaTeX-a, to podobny efekt można uzyskać używając czegoś innego zamiast displaymath. Np. \begin{eqnarray*} a1 &=& 1 \\ an+1 &=& 2an. \end{eqnarray*} Są też jakieś inne środowiska w dodatkach AMS, align, gather, ..., stąd można ściągnąć ich opis (link u dołu się pojawi po kilkunastu sekundach) http://www.eknigu.com/info/S_Software%20manuals/ST_TeX,%20LaTeX/Mittelbach,%20Goossens.%20The%20Latex%20companion,%20chapter%208%20only%20(Higher%20mathematics)(2nd%20ed.,%20AW,%201999)(48s)_ST_.pdf
3 mar 15:57
Basia: Właśnie {eqnarray*} używam, ale nie do końca jestem usatysfakcjonowana, szczególnie gdy piszę długie rozwiązanie zadania typu "zbadaj przebieg zmienności funkcji". Dziękuję za link, na pewno skorzystam.
3 mar 16:01
Basia: Niestety mój, jak zgadł b., latex nie chce zaakceptować komendy "\eqalign", ale pozostałe wskazówki bardzo mi się przydały i jakoś wybrnęłam. Uczę się tego latexa zupełnie sama absolutnie od podstaw i oczywiście zdarza mi się robić bardzo dziwne rzeczy, ale gdy oglądam czasem swoje programy pisane jeszcze w latach osiemdziesiatych właściwie nie wiem czy się śmiać czy płakać. W każdym razie nie postawiłabym za nie oceny lepszej niż "mierna" (no bo jednak chodzą i robią to co robić miały, więc na ciut więcej niż "jedynka" zasługują). Tu jest tak samo. Ale się nie poddam emotikonka!
5 mar 16:59
Jakub: Napisałem o tej komendzie \eqalign bo teoretycznie wszystkie komendy z tex'a powinny działać też w latexu. Tak czytałem, ale z mojej skromniej praktyki wynika, że nie jest tak zawsze. Praktyka jest skromna, bo stwierdziłem, że jak już znam tex'a to przy nim zostanę. Za dużo więc w latex'u nie próbowałem pisać. Jednak wszystkim polecam latex'a bo ilość makr napisanych dla niego jest przeogromna i nie ma co się równać z tex'em. Tutaj masz adres z wieloma pomocnymi dokumentami dotyczącymi latex'a. http://www.gust.org.pl/doc/documentation Powodzenia
5 mar 17:43
Basia: Dziękuję bardzo !
5 mar 18:14