zadanie logarytm
anitka: potrzebuje wytlumaczenia bo niemam zielonego pojecia jak to zrobi: zad. log2(3-x)=3
3 mar 13:10
anitka: błagam pomozcie mi
3 mar 14:56
Bogdan:
Wyrażenie objęte logarytmem jest zawsze dodatnie, więc najpierw trzeba zapisać:
założenie: 3 - x > 0 => x < 3
Teraz rozwiązujemy równanie wiedząc że logab = r => b = ar
3 - x = 23 => x = 3 - 8 = -5
-5 < 3
3 mar 15:07
potrzebująca: wlasnie to zadanie patrzylam ale niemam zielonego pojecia skad
tam sie wzielo to 23
3 mar 17:57
b.: logab = r => b = ar
czyli
log2(3-x) = 3 => 3-x = 23 (wstawiamy a=2, b=3-x oraz r=3 w równości (*))
3 mar 17:59
potrzebująca: dzieki bardzo teraz juz wszystko rozumie
3 mar 18:16