no niewiem ma już tego dosyc pomoze mi ktoś jestem noga z matmu
Paweł: Kąt między tworzącą stożka a jego podstawą jest równy β . Oblicz objętość tego stożka
jeśli :
tg β = 2,4 ; L = 13 cm POMÓŻCIE
3 mar 22:46
bożena: jeżeli tg=2.4 to na przeciw kąta jest 12x a przy 5x tworząca jest przeciwprostokątną i z
Tw,. Pitagorasa (12x)2+(5x)2 =132
144x2+25x2=169
169x2=169
x=1
czyli wysokość stożkaH=12
promień r=5
V=1/3 pir2 H
v=1/3pi 25*12=100pi
3 mar 23:30
tiki:
h/ r = tgα
h= r*2,4 L2 = r2 +h2
169 = r2 + 5,76r2
6,76r2 = 169 r2 = 25 r=5cm
h= 5*2,4 = 12 cm
V = (1/3)πr2*h
V = ( 1/3)* 25*12 = 100 cm3
3 mar 23:34
tiki: ojjjj
V= 100π cm
3 
nie dopisałm π
3 mar 23:35