parabola prostokąt
martyna: Rozważmy prostokąty, których dwa wierzchołki leżą na osi OX, a pozostałe dwa mają
dodatnie rzędne i leżą na paraboli y = x2 +6x. Oblicz obwód prostokąta o możliwie
największym polu.
3 mar 08:43
Basia:
ABCD - prostokat
A,B ∈OX
parabola y = x2 + 6x ma wierzchołek w punkcie:
xw = -b/2a = -6/2 = -3
yw = -Δ/4a = -36/4 = -9
czyli C i D muszą być symetryczne wzgl. prostej y=-3
xc = xb = -3-a
xd = xa = -3+a a>0
ponieważ rzędne C i D mają być dodatnie to:
-3-a < -6 i -3+a>0
-a < -3 i a>3
a>3 i a>3
a>3
=============
ya = yb = 0
yc = yd = f(-3-a) = f(-3+a)
f(-3-a) = (-3-a)2 + 6(-3-a) = 9 + 6a + a2 - 18 - 6a = a2 -9
f(3+a) = (-3+a)2 + 6(-3+a) = 9 - 6a + a2 - 18 + 6a = a2 - 9
P = 2a*(a2-9) = 2a3 - 18a
P' = 6a2 - 18
P'=0 ⇔
6a2 - 18 =0 /:6
a2 - 3 = 0
(a-√3)(a+√3) = 0
a = √3 lub a = -√3 ale z zał. a>0
x∈(0;√3) ⇒ P' < 0 ⇒ P maleje
x=√3 ⇒ P' = 0
x∈(√3; +∞) ⇒ P'>0 ⇒ P rośnie
ta funkcja nie ma maksimum
----------------------------------------
nie ma prostokata o największym polu
------------------------------------------------------
ta funkcja ma minimum dla a = √3
ale to nie spełnia warunków zadania
===========================================
zadanie nie ma rozwiązania
===============================================
miałoby dla f(x) = -x2 + 6x
nie pomyliłaś się ?
3 mar 10:33
m: owszem pomylilam sie

jest ten minus
3 mar 12:59