POMOCY!!!
Natalek: Paweł w ciągu kilku dni przeczytał książkę licząca 250 str. Codziennie czytał o 10 stron
więcej niż poprzedniego dnia, a ostatniego dnia przeczytał 70 stron. Przez ile dni Paweł
przeczytał całą książkę?
3 mar 00:30
Basia: rozwiązuję
3 mar 00:40
Basia:
mamy ciąg arytmetyczny o nieznanym a1 i r = 10
an = 70
Sn = 250
an = a1 + (n-1)r = a1 + 10(n-1) = a1 + 10n - 10
a1 + 10n - 10 = 70
a1 + 10n = 80
a1 = 80 - 10n
---------------------------
Sn = (a1 + an)*n/2 = (a1 + a1 + 10n - 10)*n/2 =
(2a1 + 10n - 10)*n/2 = (a1 + 5n - 5)*n = (80 - 10n + 5n -5)*n =
(75 - 5n)*n = -5n2 + 75n
-5n2 + 75n = 250
-5n2 + 75n - 250 = 0 /:(-5)
n2 - 15n + 50 = 0
Δ = (-15)2 - 4*1*50 = 225 - 200 = 25
√Δ = 5
n1 = (15-5)/2 = 5 a1 = 80 - 50 = 30
n2 = (15+5)/2 = 10 a1 = 80 - 100 = -20 niemożliwe bo Paweł nie mógł
przeczytać
pierwszego
dnia -20 stron
czyli: n = 5
--------------------
3 mar 00:49
Zbyszek : Wyszło identycznie jak mi. Czyli dobrze
3 mar 00:50
Natalek: dziekuję bardzo
3 mar 00:58