wWw zadania ze spr. : 2 zadania ze sprawdzianu, muszę je poprawić

Zadanie 1
wyznacz zbiory
A n B = A / B =
A v B = B / A =
A - zbiór tych argumentów, dla których funkcja kwadratowa f(x) = x
2 - 3x przyjmuje
wartości mniejsze od 4
B - zbiór tych argumentówdla których funkcja kwadratowa g(x) = x
2 - 6x + 5 przyjmuje
wartości dodatnie

Zadanie 2
Podczas turnieju szachowego rozegrano 30 partii, przy czym każdy uczestnik rozgrywał z
każdym z pozostałych uczestników po dwie partie. Ilu było uczestników
3 mar 17:04
:
3 mar 17:52
:
3 mar 19:58
Max:
A: x2 - 3x <4
x2 - 3x - 4<0 Δ= 9+16 = 25 √Δ= 5
x1=( 3 +5)/2= 4 x2=( 3 - 5)/2= -1 ramiona paraboli do góry
+ + + + I I + + + +
-----------(-1)------------------4-------->x
I - - - - - - I
A= ( - 1, 4)
B:x2 - 6x +5 >0 Δ= 36 - 20 = 16 √Δ=4
x1 = ( 6+4)/2= 5 x2 =( 6 - 4)/2= 1 ramiona parab, do góry
+ + + + + I I + + +
-----------------( 1)-----------------------5--------->x
I - - - - - - - I
B=[ ( -∞,1) U ( 5,∞)]
A n B =(- 1,1)
AUB = [( -∞, 4)U ( 5,∞)]
A\ B =<1,4)
B\A =[( -∞, -1> U( 5,∞)]
zad2/ n --- ilość uczestników n€N
ilość partii n( n-1)/= 30 n -1 bo zawodnik nie gra sam ze sobą
po wymnozeniu:
n2 - n - 30 =0 Δ= 1 +120 = 121 √Δ = 11
n1 = ( 1 +11)/2 = 6 n2 --- odrzucamy bo ujemne
odp; w turnieju brało udział 6- ciu zawodników
4 mar 00:58