Pilnie potrzebna pomoc! proszę
Ania xD HELP!!: W trójkącie ABC o bokach AB=5cm, BC=6cm, AC=7cm poprowadzono równolegle do najkrótszego
boku odcinek DE. Odcinek BE ma długośc 2cm. Oblicz obwód trójkąta DEC.
3 mar 21:38
ardath: Skoro odcinek BE ma 2cm, to odcinek CE ma 4cm. Następnie korzystamy z tw. Talesa i mamy:
CE/DE=BC/AB
czyli:
4/x=6/5, gdzie x=DE
20=6x
x=20/6
x=3 i 1/3
Teraz obliczamy również z Talesa długość boku CD:
CD/x=AC/AB
y/(20/6)=7/5, gdzie y=CD
5y=(20*7)/6
Po skróceniu:
y=14/3
y=4 i 2/3
Zatem obwód wynosi:
CE+DE+CD=4 + 3 i 1/3 + 4 i 2/3 =12
(Powinno być dobrze, o ile nie pomyliłam się w liczeniu =) )
3 mar 22:06