ponawiam prośbę
Julia: zad.1
Pan Kowalski zlożył do banku 5000zł. Po 18 msc bank wypłącił 5495,52 zł. Jakie było
oprocentowanie(W SKALI ROKU)jeśli bank kapitalizuje odsetki co pół roku?
Zad 2.
Firma zdeponowała w banku pewną kwotę pieniędzy na 3 lata. Po tym okresie na koncie
firmy
było 238031,15zł. Wiedząc, że roczna stopa oprocentowania wynosi 20% a odsetki są
kapitalizowane co pół roku, oblicz jaką kwote włożyłą firma.
Do tych zdań jest wzór:
K=K0(1+r/m*0,8)m*n
gdzie:
K0-zainwestowana kwota
n-lata
r-oprocentowanie
m-ilośc równych okresów kapitalizacji w ciagu roku ( jak odsetki są naliczane np co pół
roku to ilośc kapitalizacji to 2)
k-kwota otrzymana z banku na koniec
Zad3
Pan Makowski złożył do banku 8000zł a po upływie pierwszego i każdego następnego roku
wpłacał po 1000zł. Ile lat oszczędzał pan Kowalski, jeśli na koniec tego okresu miał na
koncie wraz z odsetkami(przed opodatkowaniem) 27290 zł. Przez cały czas oszczędzania
oprocentowanie było równe 4,5%
3 mar 22:20
klaudia: pomogłabym Ci gdymym umiała, nie doprosisz się, ja kiedyś pisałam i nic
3 mar 22:23
magdaz: dobra spróbuję
wystarczy podstawić do podanych wzorów
zobaczmy zad.1
3 mar 22:25
magdaz: K0=5000
K=5495,52
r=?
m=2
n=1,5(ponieważ 18 miesięcy to jest 1,5 roku)
3 mar 22:31
mlody: magdaz. czy n nie bedzie=1 przeciez masz zaznaczone,ze kapitalizacja odsetek co roku
nastepuje
3 mar 22:34
mlody: chodzi mi o to,ze masz podac jakie oprocetowanie w skali roku a nie 1,5 roku
3 mar 22:34
mlody: Rozwiazanie do 1)
5495,52=5000(1+2r)1/2
30200740,1=25000000(1+2r)
1,21=1+2r
2r=0,21
r=0,105
r=10,5%
Tylko, ze nie jestem pewien tego rozwiazani. Jakby ktos mogl to niech to sprawdzi.
3 mar 22:47
mlody: 2)238031,15=K(1+40/100) do potegi3/2
238031,15=(√140/10)3K
238031,15=1656,5/1000K
K=143695zl
3 mar 22:53
Bogdan:
Ko - kwota początkowa
Kn - kwota po n latach (n niekoniecznie całkowite)
p - liczba procent rocznej stopy procentowej,
n - liczba lat lokaty
q - liczba określająca, ile razy w roku następuje kapitalizacja odsetek.
p/q
Kn = Ko(1 + ------- )nq
100
ad 1. Ko = 5000, K1,5 = 5495,52 n = 1,5, q = 2 (bo odsetki 2 razy w roku)
3 mar 23:03
Bogdan:
ciąg dalszy zad. 1.
p/2
5495,52 = 5000 * (1 + ------- )1,5*2
100
Dzielimy obustronnie przez 5000
1,099104 = (1 + p/200)3
1 + p/200 = 3√1 + p/200
1 + p/200 = 1,032
p/200 = 0,032
p = 200 * 0,032 = 6.4
Odp. Roczne oprocentowanie banku jest równe 6,4%
3 mar 23:07
magdaz: właśnie!
3 mar 23:08
nnn:
1/ 5 000( 1 + p/2)3 = 5 495,52
( 1 +p/2)3 = 1,099 1,0323 = 1,099
1 +p/2 = 1,032
p/2= 0,032
p= 0,64 = 6,4%
2/
Kp( 1+0,1)6 = 238 031,15
Kp= 238 031,15/ 1,772 1,16= 1,772
Kp= 134 329,10 zł
3 mar 23:13
Bogdan:
ad 2.
n = 3, p = 20, q = 2, K3 = 238031,15
20/2
238031,15 = Ko(1 + --------- )3*2
100
238031,15 = Ko * 1,16
Ko = 238031,15 / 1,16 = 134362,38 [zł]
Odp. Firma ulokowala w banku 134362,38 zł.
3 mar 23:15
nnn:
zad. 2/
Bogdan wziął 1,16 = 1,77156 a ja 1,772
stąd róznica w złotówkach
3 mar 23:21
Olek: Znam te zadanka, 2 liceum czerwony zbiór

Tylko że wszyscy się mylicie, bo odpowiedzi
są następujące:
1.150000
2.8%
3.12 lat
4 mar 08:29
Julia: A można jeszcze prosic pomoc do zadanka 3?
4 mar 08:29
Bogdan:
Do Olka.
Olku, nie kwestionując na razie Twoich odpowiedzi radzę, abyś je uzasadnił albo
sprawdził i dopiero potem będziesz mógł stwierdzić, że wszyscy się mylimy.
4 mar 13:02
Julia: Olek ma rację, te same odpowiedzi są w moim zbiorze i to są odpowiedzi do tych zadań
4 mar 19:13
Julia: Błagam, umie to ktoś poprawnie rozwiązać

?
4 mar 19:26
swirus: Sam rozwiązywałem te zadania i inaczej niz "nnn" i "Bogdan" mi nie wyszło.. może w
książce jest błąd
4 mar 19:52
Julia: aż w 3 zadaniach byłby błąd? nie wiem...jestem bezradna a czasu coraz mniej...
4 mar 20:11