krotkie zadanie
radzio2019: 3.wyznacz srodek s okregu o promieniu 3cm stycznego do osi y wiedzac ze punkt s lezy na
prostej y=2x-1. napisz rownanie tego okregu prosze o pomoc
3 mar 20:40
mlody: Wiec uzywasz wzory na odleglosc pkt od prostej czyli d(s,x)=x , d=r bo to jest warunek
stycznosci prostej i okregu. Wiec x=3 Pkt S ma wspolrzedne (x;2x-1) wiec S(3;5) rownanie
okregu (x-3)2+(y-5)2=9. Tylko nie jestem pewien czy tu nie powinno byc 2 rozwiazan.
3 mar 21:31
Bogdan:
To zadanie już przecież dzisiaj Ci rozwiązałem.
Na wszelki wypadek przypominam to rozwiązanie.
Środek okręgu S = (xo, yo)
Jeśli okrąg jest styczny do osi y, r = 3 i S leży na prostej y = 2x - 1
to xo= 3, yo= 2*3 - 1 = 5,
czyli S = (3, 5)
Wstaw obliczone xo = 3, yo = 5 oraz r = 3 do równania okręgu i po kłopocie.
3 mar 21:45
zzz:
3 mar 23:12