Proszę o pomoc. Obliczyć objętość graniastosłupa.
TeXteR: Graniastosłup prawidłowy czworokątny przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątna
dolnej podstawy i jeden z wierzchołków górnej podstawy. Otrzymany przekrój jest
trójkątem równoramiennym, którego ramiona tworzą kąt α, taki że cos α = 1/3. Pole
podstawy graniastosłupa jest równe 32 cm2. Oblicz objętość graniastosłupa.
Doszedłem do pewnego momentu i utknąłem:
Pp = 32
Pp = a2
a2 = 32
a = 4√2
d = a√2
d = 4√2*√2
d = 8
i dalej nie wiem co zrobić. Nie mam pojęcia jak wykorzystać cosinus.
Bardzo proszę Was o pomoc
3 mar 18:38