Bardzo prosze o pomoc w rozwiazaniu zadan.
Natalek: zad.1
Suma cyfr liczby dwucyfrowej wynosi 12. Jesli na koncu tej liczby dopiszemy 0 i 1, to
otrzymamy liczbe o 7462 wieksza od danej. znajdz te liczbe.
zad.2
Dla jakich wartosci parametru m funkcja f(x)=(9 - 4m2)x2 - (m - 1)x + 10 ma najmniejsza
wartosc? Oblicz te wartosc dla m= -1
zad.3
Dla jakich wartosci parametrow m oraz n wielomian w(x)=x4 - 2x3 + mx2 + nx +12 jest
podzielny przez wielomian w1(x)=x2 - 5x + 6.
Przy wyznaczonym m oraz n rozwiaz nierownosc w(x) > 0
3 mar 00:43
Basia: rozwiązuję
3 mar 00:50
Basia:
x - liczba dziesiątek
y - liczba jedności
początkowa liczba to 10x+y
po dopisaniu 0 i 1
x staje się liczbą tysięcy
y liczbą setek
0 - liczba dziesiątek
1 - liczba jedności
nowa liczba to 1000x + 100y + 1
1000x + 100y + 1 = 7462(10x + y)
------------------------------------------------
ponadto
x+y = 12
y = 12-x
-----------------
1000x + 100(12-x) + 1 = 74620x + 7462(12-x)
1000x + 1200 - 100x + 1 = 74620x + 89544 - 7462x
900x + 1201 = 67158x + 89544
67158x - 900x = 1201 - 89544
66258x = -88343
a to jest niemożliwe;
albo gdzieś się pomyliłam w rachunkach, albo w treści zadania jest błąd
3 mar 01:00
Natalek: 1000x + 100y + 1 = 7462(10x + y) tutaj jest blad
powinno chyba byc 1000x + 100y + 1 = 7462 + (10x + y)
3 mar 01:05
Basia:
Dla jakich wartosci parametru m funkcja f(x)=(9 - 4m2)x2 - (m - 1)x + 10 ma najmniejsza
wartosc? Oblicz te wartosc dla m= -1
funkcja będzie miała najmniejszą wartość jeśli będzie funkcją 2 stopnia (bo funkcja
liniowa czyli 1 stopnia nie ma wartości najmniejszej) i wspólczynnik przy x2 będzie
dosatni
9 - 4m2 > 0
(3 - 2m)*(3 + 2m) > 0
[ 3-2m >0 i 3+2m > 0 ] lub [ 3-2m < 0 i 3+2m < 0 ]
[ -2m > -3 i 2m > -3 ] lub [ -2m < -3 i 2m < -3 ]
[ m < 3/2 i m > -3/2 ] lub [ m > 3/2 i m < -3/2 ]
[ m > -3/2 i m < 3/2 ] lub [ niemożliwe ]
[ m > -3/2 i m < 3/2 ]
m∈(-3/2 ; 3/2)
--------------------------
dla m = -1
f(x)=(9 - 4m2)x2 - (m - 1)x + 10 = (9-4)x2 -(-2)x + 10 = 5x2 + 2x + 10
wartość najmniejsza to rzędna wierzchołka paraboli
yw = -Δ/4a
Δ = 4 - 4*5*10 = 4 - 200 = - 196
yw = 196/20 = 98/10 = 9,8
-----------------------------------------
3 mar 01:10
Basia:
masz rację, żle przeczytałam nie 7642 razy większa tylko o 7642 większa;
na pewno potrafisz już sam to skończyć
3 mar 01:11
Natalek: juz po raz kolejny robie zadanie nr 1 i cos chyba jest nie tak, bo znowu mi wyszlo, ze x
= 7,(04)
3 mar 01:24
Basia:
Dla jakich wartosci parametrow m oraz n wielomian w(x)=x4 - 2x3 + mx2 + nx +12 jest
podzielny przez wielomian w1(x)=x2 - 5x + 6.
Przy wyznaczonym m oraz n rozwiaz nierownosc w(x) > 0
w1(x) = x2 - 5x +6
Δ = 25 - 24 = 1
√Δ =1
x1 = (5-1)/2 = 2
x2 = (5+1)/2 = 3
jeżeli W(x) ma być podzielny przez w1(x) to miejsca zerowe w1(x) są też m.zerowymi W(x)
W(2) = 0
W(3) = 0
W(2) = 24 - 2*23 + m*22 + n*2 + 12 =
16 - 16 + 4m + 2n + 12 = 4m + 2n + 12
4m + 2n + 12 = 0 /:2
2m + n + 6 =0
------------------------------
W(3) = 34 - 2*33 + m*32 + n*3 + 12 =
81 - 54 + 9m + 3n + 12 =
9m + 3n + 39 = 0 /:3
3m + n + 13 =0
--------------------------------
-2m - n - 6 = 0
3m +n + 13 = 0
-------------------------
m + 7 = 0
m = -7
=================
-14 + n + 6 = 0
n = 8
====================
W(x) = x4 - 2x3 - 7x2 + 8x + 12 > 0
dzielimy W(x) przez w1(x)
x4 - 2x3 - 7x2 + 8x + 12 : x2 - 5x + 6 = x2 + 3x + 2
-x4 +5x3 - 6x2
------------------------
3x3 - 13x2 + 8x + 12
-3x3 + 15x2 - 18x
-------------------------------------
2x2 - 10x + 12
-2x2 + 10x - 12
------------------------------
=================
W(x) = (x2 - 5x + 6)*( x2 + 3x + 2)
w1(x) = x2 - 5x + 6
wykres parabola ramiona do góry, m.zerowe 2 i 3
w2(x) = x2 + 3x + 2
wykres parabola ramiona do góry
Δ = 9 - 8 = 1
x1 = (-3-1)/2 = -2
x2 = (-3+1)/2 = -1
x (-∞; -2) (-2;-1) (-1;2) (2;3) (3; +∞)
-----------------------------------------------------------------
w1 + + + - +
------------------------------------------------------------------
w2 + - + + +
---------------------------------------------------------------------
w = w1*w2 + - + - +
W(x) > 0 ⇔ x∈(-∞;-2) u (-1,2) u (3; +∞)
3 mar 01:31
Basia:
policzę jeszcze raz to 1; za chwilę napiszę
3 mar 01:32
Basia:
1000x + 100y + 1 = 10x + y + 7462
1000x + 100(12-x) + 1 = 10x + 12 - x + 7462
1000x + 1200 - 100x + 1 = 9x + 7474
900x - 9x = 7474 - 1201
891x = 6273
no i rzeczywiście 6273 nie dzieli się przez 891
to zadanie nie ma rozwiązania
być może w tym 7462 jest jakiś (np.czeski) błąd
ale zgadywanie raczej nic tu nie da
3 mar 01:47
Basia: błąd może też być w sumie cyfr; bo zadanie na pewno jest dobrze rozpisane
3 mar 01:49
Natalek: dziekuje serdecznie za pomoc
3 mar 01:51
Basia: Dobranoc; to zadanie pięknie by się rozwiązało gdyby zamiast 7462 było 3862;
może błąd drukarski
3 mar 02:00
Basia: Natalku ! Jednak czeski błąd. Nie 7462 tylko 7426 !
Napiszę jak do tego doszłam bo jest to inny, znacznie prostszy, sposób rozwiązania tego
zadania:
xy01 = 7462 + xy
xy01 > 7462
xy< 100
xy01 > 7462 + 100 = 7562
czyli:
7462 < xy01 < 7562
czyli x = 7 ⇒ y=5
7501 - 75 = 7426
=======================
czyli to miało być 7426
---------------------------------------------------------------------------------
oczywiście przy poprawnej treści rozumujemy tak samo
xy01 = 7426 + xy > 7426
xy < 100
xy01 < 7426+100 = 7526
7426 < xy01 < 7526
x = 7
y = 5
7501 = 7426 + 75
==========================
3 mar 10:00