Hmmm zadanie z funkcji wymiernej
oKo: Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=log
x2-3(x
3+4x
2-x-4) i zapisz ją w postaci sumy
przedziałów liczbowych. Z góry dziękuję

Poprosiłbym też o małe wytłumaczenie
3 mar 21:59
Mickej: dziedzina to
x2-3>0
x2-3≠1
x3+4x2-x-4>0
3 mar 22:08
Mickej: (x-3)(x+3)>0
x2-4≠0 x≠2 x≠-2
x2(x+4)-1(x+4)>0
(x-1)(x+1)(x+4)>0
3 mar 22:10
Max:
jeżeli logab
to
wyrażenie logarytmowane b>0
i podstawa log a >0 i a≠1
czyli w tym zadaniu:
x3 +4x2 - x - 4 >0
i x2 - 3 >0 i x2 - 3 ≠ 1
należy rozwiązać kazda z tych nierówności
i wybrać jako odp część wspólną wszystkich warunków1
1/ x3 +4x2 - x - 4 >0
x2( x +4) -( x+4) >0
( x +4)( x2 - 1)>0
( x +4)( x-1)( x+1) >0 x= - 4 x= 1 x= - 1
I + + + I I + + +
----------(-4)------------(-1)-----------1-------->x
- - - - I I - - - - I
zatem x€ ( -4, -1) U ( 1, ∞)
2/
x2 - 3 >0 <=> ( x -√3 ) ( x + √3 ) >0
+ + + + I I + + +
--------------(-√3--------------------(√3)----------->x
I - - - - - - I
zatem x€ ( -∞, -√3 ) U ( √3,∞)
3/
x2 - 3 ≠ 1 to x2 - 4 ≠ 0 ( x - 2)( x+2) ≠ 0
to x€ ( -∞, -2)U(-2,2) U(2,∞)
teraz tylko wybrać cz, wspólną tych trzech przedziałów
i to będzie odpowiedź>
x€ ( -4, -2) U( -2, -√3) U (√3, 2) U( 2,∞)
D:
3 mar 22:20