hmmm
Mickej: wykaż że jeżeli liczby dodatnie a1,a2.....an tworzą ciąg geometryczny to
a1*a2*a3......an=(a1*an)n\2
3 mar 19:51
magdaz: skoro to ciąg geometryczny to
a2=a1*q
a3=a1*q2
a4=a1*q3....
bierzemy lewą stronę równania podstawiamy i przekształcamy
3 mar 20:04
magdaz: otrzymujemy a1n*q1+2+3+...+n-1
ta sumę możemy zwinąc ze wzoru na sumę ciągu arytmetycznego dla a1=1 i r=1 o liczbie
wyrazów n-1
otrzymujemy a1n*q(n*(n-1))/2
3 mar 20:07
magdaz: a teraz bierzemy prawa stronę twojej równości
za an podstaw a1*qn-1 i przekształć otrzymasz to samo co wyżej
zatem L=P
3 mar 20:09
Mickej: bóg zapłać
3 mar 20:17