wielomiany
Olka: Czy ktos może mi pomóc

Zad1.
Dany jest wielomian W(x)=2x3+ax2-14x+b
a) Dla a=0 i b=0 otrzymamy wielomian W(x) =2x3-14x. Rozwiąż równanie 2x3-14x=0
b) Dobierz wartości a i b tak, aby wielomian W(x) był podzielny przez x-2 oraz przez x+3
Zad2.
Przedstaw wielomian W(x)=x4-2x3-3x2+4x-1 w postaci iloczynu dwóch wielomianów stopnia
drugiego o współczynnikach całkowitych i takich, że współczynniki przy drugich potęgach
są równe jeden.
3 mar 15:27
mlody: Napisz to tak jak powinno byc z boku masz napisane jak sie robi potegi.
3 mar 16:06
Olka: Prosze o pomoc
zad 1. Dany jest wielomian W(x)=2x3+ax2-14x+b
a) Dla a=0 i b=0 otrzymamy wielomian W(x) =2x3-14x. Rozwiąż równanie 2x3-14x=0
b) Dobierz wartości a i b tak, aby wielomian W(x) był podzielny przez x-2 oraz przez x+3
Zad2.
Przedstaw wielomian W(x)=x4-2x3-3x2+4x-1 w postaci iloczynu dwóch wielomianów stopnia
drugiego o współczynnikach całkowitych i takich, że współczynniki przy drugich potęgach
są równe jeden.
4 mar 10:04