wielomiany
Aga: jak to zrobić? prosze o pomoc

dany jest wielomian W(x)= 4x
4 - x
2 - 6x - 9
rozłóż wielomian W(x) na czynniki możliwie najniższego stopnia stosując grupowanie
wyrazów i wzory skróconego mnożenia.
3 mar 17:11
magdaz: w(x)=4x4-(x2+6x+9)
teraz ze wz. skr. mn. na kwadrat sumy
W(x)=4x4-(x+3)2
następnie ze wz skr mn na różnicę kwadratów
W(x)=(2x2-(x+3))(2x2+(x+3))
redukcja
W(x)=(2x2-x-3)(2x2+x+3)
i dalej nie liczyłam, sprawdź Δ każdego nawiasu i ewentualnie policz pierwiastki i zapisz
w postaci iloczynowej
3 mar 17:48
Aga: dzieki !
3 mar 18:02