wielomian
Spike: Wstawiam z zastrzeżeniem i prośbą o rozwiązanie, jeżeli ktoś widzi oczywiste wyciągnięcie
części wspólnej albo czegoś takiego. Chodzi mi o to, czy widzi ktoś szybkie rozwiązanie,
a nie bawienie się ze schematami czy długim kombinowaniem.
Rozwiąż równanie:
c) 2x4-21x3+74x2-105x+50=0
3 mar 20:09
magdaz: x=1 jest pierwiastkiem
trzeba podzielić
nic więcej nie widzę
3 mar 20:11
Spike: Magdaz, wiem to bo rozwiązałem to już

tylko strasznie długo mi się z tym zeszło.
Chodziło mi o coś wspólnego itp. Bo to co napisałaś, nazywam metodą zgadywania
3 mar 20:14
Max:
tylko jedno rozwiązanie rzeczywiste x = 1
bo W(1) =0
po podzieleniu przez ( x -1)
2x3 - 19x2 +55x - 1 ---- tu brak rozwiązań rzczywistych
3 mar 20:20
magdaz: to się nazywa metodą prób i innej tu nie będzie, ponieważ jest nieparzysta liczba wyrazów
i nie ma w nich żadnej reguły!
3 mar 20:20
Max:
Można też tak:
2x4 -2x3 - 19x3 +19x2 +55x2 - 55x - 50x +50=
2x3(x -1) - 19x2( x-1) +55x( x -1) - 50( x -1)=
( x-1)( 2x3 - 19x2 +55x -50)
x = 1 a pozostałe nie są rzeczywistymi
3 mar 20:28
Spike: Max, właśnie o to mi chodziło

Nigdy czegoś takiego nie widzę przy bardziej
skomplikowanych przykładach
3 mar 20:34
Spike: hmm, dodam tylko, że pierwiastkami jest także 5, 2,5 i 2. Więc nie tylko 1.
3 mar 20:35
Max: OK

Pozdrawiam!
3 mar 20:35
Max: OK!
pomyliłem w obliczeniach na swojej kartce
Napisałem - 1 a nie - 50 / hehe/
to dalej tak samo rozkładasz!
Jak chcesz to napiszę ( sorry za pomyłkę
3 mar 20:38
Max:
Podam podobny rozkład:
2x
3 - 10x
2 - 9x
2 +45x + 10x - 50=
2x
2( x -5) - 9x( x -5) +10(x -5)=
( x -5) ( 2x
2 - 9x +10) więc x = 5
mozesz teraz policzyć deltęi masz x = 2 x= 2,5
( odwdzięczyłem sie za tę pomyłkę
3 mar 20:45
Max:
Można i bez delty

podobnie jak poprzednie tak:
2x
2 - 4x - 5x +10 = 2x( x -2) - 5( x -2) =
( x-2)( 2x - 5)
x = 2 x = 5/2 = 2,5
rozwiązania tego równania to;
x = 1 x= 5 x = 2 x = 2,5
Jest git?
3 mar 20:49