Oblicz objętość ostrosłupa
Mateusz: Oblicz objętość ostrosłupa
W ostrosłupie czworokątnym prawidłowym wysokości przeciwległych ścian bocznych
poprowadzone z wierzchołka ostrosłupa mją długość h i tworzą kąt o mierze 2α.
3 mar 00:02
Basia: rozwiązuję
3 mar 00:04
Basia:
te wysokości (h) tworzą trójkąt równoramienny, którego podstawą jest odcinek łączący
środki boków kwadratu, czyli odcinek o długości a, a wsysokością jest wysokość
ostrosłupa H
stąd:
sinα = (a/2)/h
a/2 = h*sinα
a = 2h*sinα
-------------------
cosα = H/h
H = h*cosα
----------------------
V = (1/3)a2*H = (1/3)*4h2*sin2α*h*cosα = (4h3*sin2α*cosα) / 3
3 mar 00:09