wielomiany
Paula: Prosze o pomoc

!
1. Liczby 3 i -1 są pierwiastkami wielomianu W(x)=2x3+ax2+bx+30
a) Wyznacz wartości współczynników a i b.
b) Oblicz trzeci pierwiastek tego wielomianu.
2. Dane są wielomiany: Q (x)=x4-8x3+22x2-24x+9 oraz P(x)=2x3-9x2+7x+6. Oblicz
wartości m i n, dla których wielomian W(x)=x4+(m-4)x3-(2n+6)x2-38x-3 równy jest
wielomianowi Q(x)-2P(x)
3. Wielomian W(x)=-2x4+5x3+9X2-15X-9 jest podzielny przez dwumian (2x+1). Wyznacz
pierwiastki tego wielomianu.
3 mar 15:27
b.: 1. oznacza, że W(3)=0 oraz W(-1)=0. Stąd dostaniesz układ dwóch równań na a i b -->
rozwiązujesz i już masz (a)
3 mar 15:48