trygonometria
Marta: jak rozwiązać takie zadania

Pomóżcie

W trapezie równoramiennym katy ostre maja po 30 stopni. Różnica długości podstaw wynosi 6
cm. Krótsza podstawa ma długość 8 cm. Oblicz pole i obwód tego trapezu.
oraz W trapezie krótsza podstawa ma długośc 8 cm, a katy nachylenia ramion do podstawy
maja miary 30 stopni i 60 stopni. Wysokość trapezu jest równa 6 cm. Oblicz jego pole i
obwód.
Proszę o pomoc
3 mar 21:41
mlody: W tym pierwszym zadaniu na pewno krotsza podstawa ma 8 cm ?
3 mar 21:49
Marta: Tak, krótsza podstawa ma 8 cm.
3 mar 21:49
mlody: To róznica wynosi 6?
3 mar 21:58
mlody: A masz moze wyniki do tych zadan?
3 mar 21:58
Marta: Różnica wynosi 6, dokładnie tak. Mam wyniki. w pierwszym zadaniu : P= 11√3 cm
kwadratowych i O=(22 + 4√3 ) cm
Natomiast w kolejnym zadaniu : P= (48 = 24√3) cm kwadratowych i O=(28 + 12√3) cm
3 mar 22:04
mlody: Dobra to ja tobie napisze rozwiazania.
3 mar 22:04
Marta: Dzięki
3 mar 22:07
mlody: 1) a-b=6 a jezeli poprowadzisz wysokosc to ten skrawek od wysokosci do kata oznacz jako
x. w Trapezie rownoramiennym ten x=a-b/2 czyli x=3. Nastepnie z funkcji
trygonometrzycznych masz ze x/h=ctg30o czyli x/h=√3 czyli h=√3 Wiec pole
P=1/2(a+b)xh= 11√3
h/c=sin30o czyli c=2√3 to Ob=a+b+2c=22+4√3
3 mar 22:08
mlody: 2)x/6=ctg60o
x/6=√3
x=6√3
6/y=tg60o 6/y=√3 y=2√3
b=a+x+y=8√3+8
P=1/2(a+b)xh=48+24√3
3 mar 22:15
Marta: Dziękuję bardzo
3 mar 22:16
mlody: a Obwód w tym drugim masz dobrze napisany ?Bo mi inny wychodzi
3 mar 22:17
mlody: Nie juz dobrze. Bo c2=x2+h2 c=12 d2=y2+h2 d2=49 d=4√3
Ob=a+b+c+d=28+12√3
3 mar 22:21
mlody: Nie ma za co. Pozdrawiam.
3 mar 22:21
Marta: Mam dokładnie taki jaki podaje książka

ale ta ksiażka czasami zawiera błędy
3 mar 22:21
Marta:
3 mar 22:22