pomócie
tomek: kto wie proszę pomóc

bo ja nie rozumie

1. Wyłącz wspólne czynniki przed nawias.
a) 6x+3y
b) 12a+9b+15c
c) 10p+15r+20s
d) 8e+12f+20g+24
e) -6y-9x-3
f) 5x-15y-20z
g) -6u+12w-9y+6
h) -9+18a-27b+36c
i) -x-1,5y-7,5z
j) -3,5+10,5ab-17,5ac
3 mar 19:52
Spike: a) 6x+3y=3(2x+y)
b)12a+9b+15c=3(4a+3b+5c)
c)10p+15r+20s=5(2p+3r+4s)
...
reszta według tego samego schematu
3 mar 19:57
tomek: rozumie te pierwsze sa proste ale od g nie rozumie
3 mar 20:00
Spike: ee, nie wiem co w tym trudnego

g) -6u+12w-9y+6=3(-3u+4w-3y+2)
h) -9+18a-27b+36c=9(-1+2a-3b+4c)
i) -x-1,5y-7,5z= tutaj może być tak jak jest, ale na upartego można
jeszcze=-1(x+1,5y+7,5z)
j) -3,5+10,5ab-17,5ac=3,5(-1+3ab-5ac)
-.-
3 mar 20:04
3 mar 20:05
tomek: sorry może tak nie trudne ale jutro mam test z matmy i mam zadanie i nie moge myśleć
denerwuje się o uczę
a to co napisałem dobrze
3 mar 20:07
Spike: ta, wymnóż po prostu powstały nawias przez czynnik który wyciągałeś przed nawias i zobacz
czy wychodzi to samo
3 mar 20:11
tomek: aha wiem jak bo się uczyłem o tym sprawdzaniu
sprawdziłem i dobrze
3 mar 20:12