ciągi
Dagna :): pomocy bo sie pogubilam juz z tym zadaniem...

w ciagu geometrycznym, składającym sie z 5 wyrazów, iloczyn pierwszego, trzeciego i
piątego wyrazu jest równy 1/8, a loczyn wyrazy pierwszego i drugiego jest równy 2.
wyznacz ten ciąg
czy moze mi ktos wytłumaczyc jak to zrobic?
3 mar 17:00
b.: Niech a1 będzie pierwszym wyrazem, a q ilorazem,
wtedy
a2 = qa1
a3 = q2a1
a4 = q3a1
a5 = q4a1
i np. pierwszy warunek zapisuje się tak:
a1 * a3 * a5 = 1/8
czyli
a1 * q2 a1 * q4 a1 = 1/8
podobnie można napisać 2. warunek, i z tych dwóch wylicza się już a1 i q
3 mar 17:50
Dagna :): tzn. mam z tych dwóch warunków zrobić układ równan tak?
3 mar 18:00
Dagna :): kurcze nie wychodzi mi cos
3 mar 18:28
magdaz: mamy tak
a1*a3*a5=1/8
a1*a2=2
dalej pdstawiamy
a1*a1*q2*a1*q4=1/8
a1*a1*q=2
z drugiego wyznaczamy q=2/a12
podstawiamy do pierwszego
3 mar 18:37
magdaz: po redukcjach otrzymujemy
a19=8*64
a19=29
a1=2
podstawiamy do q i otrzymujemy q=1/2
3 mar 18:38
Dagna :): dzieki

wszystko juz mi teraz ladnie wyszlo

pozdrawiam !
4 mar 10:08