Bryły obrotowe
andziaa: ZAD 1. Oblicz pole przekroju osiowego walca otrzymanego w wyniku obrotu:
a) kwadratu o boku długosci 4 cm wokół boku,
b) prostokąta o wymiarach 10 cm x 5 cm wokół dłuższego boku.
ZAD2. Przekątna przekroju osiowego walca ma długośc 12 cm i jest nachylona do podstawy
walca pod kątem 60 stopni. Oblicz długośc promienia i wysokośc walca.
3 mar 18:13
TeXteR: ZAD 1. Bardzo proste. To jest tak jakbyś połączyła 2 takie same figury krawędzią wokół
której następuje obrót a więc:
a) powstaje prostokąt o wymiarach 4x8cm
b) powstaje kwadrat o boku 10cm
ZAD 2. Połówka trójkąta równobocznego:
Wysokość walca to także wysokość trójkąta:
H = a*√3/2
H = 12*√3/2=6√3
Średnica podstawy to połowa boku trójkąta równobocznego. A wiec jest równa 6cm w zwiazku
z tym r = 6cm
3 mar 18:53