matematykaszkolna.pl
. Aga: Wiem, że to zadanie z fizyki ale może znajdzie się tu ktoś kto potrafi mi pomóc. Ciało wyrzucono pionowo do góry z prędkością początkową = 20m/s z powierzchni ziemi. Posługując się związkiem 1/2at2 + mgh1=1/2mv22 + mgh2 Policz a) najwiekszą wysokość (Vk=0) -----> wychodzi mi tu ciągle 20m ? b)prędkość ciała na wysokości 1m i 2m c)na jakiej wysokości prędkość ciała wynosiła 10m/s a na jakiej 5m/s
3 mar 16:20
Jakub: Witam Związek, który napisałaś jest dziwny 1/2at2 - wzór na drogę w ruchu jednostajnie przyspieszonym mgh - wzór na energię potencjalną Nie można dodawać drogę do energii potencjalnej. Pewnie zrobiłaś pomyłkę. a) Największą wysokość liczysz z faktu, że energia kinetyczna na początku jest równa energii potencjalnej na końcu mgh = 1/2mv2 /*2 2mgh = mv2 /:2mg h = v2 / 2g podstawiasz i masz b) Na początku ciało miało tylko energię kinetyczną a na pewnej wysokości część z tej energii kinetycznej zamieniło się na energię potencjalną v1 = 20m/s h = 1m mv12/2 = mgh + mv22 /:m v12/2 = gh + v22 Z tego wyliczysz v2 c) Liczysz z tego samego wzoru v12/2 = gh + v22 v1 = 20m/s v2 = 10m/s h=?
3 mar 16:40