.
Aga: Wiem, że to zadanie z fizyki ale może znajdzie się tu ktoś kto potrafi mi pomóc.
Ciało wyrzucono pionowo do góry z prędkością początkową = 20m/s z powierzchni ziemi.
Posługując się związkiem
1/2at2 + mgh1=1/2mv22 + mgh2
Policz
a) najwiekszą wysokość (Vk=0) -----> wychodzi mi tu ciągle 20m ?
b)prędkość ciała na wysokości 1m i 2m
c)na jakiej wysokości prędkość ciała wynosiła 10m/s a na jakiej 5m/s
3 mar 16:20
Jakub: Witam
Związek, który napisałaś jest dziwny
1/2at2 - wzór na drogę w ruchu jednostajnie przyspieszonym
mgh - wzór na energię potencjalną
Nie można dodawać drogę do energii potencjalnej. Pewnie zrobiłaś pomyłkę.
a) Największą wysokość liczysz z faktu, że energia kinetyczna na początku jest równa
energii potencjalnej na końcu
mgh = 1/2mv2 /*2
2mgh = mv2 /:2mg
h = v2 / 2g podstawiasz i masz
b) Na początku ciało miało tylko energię kinetyczną a na pewnej wysokości część z tej
energii kinetycznej zamieniło się na energię potencjalną
v1 = 20m/s
h = 1m
mv12/2 = mgh + mv22 /:m
v12/2 = gh + v22
Z tego wyliczysz v2
c) Liczysz z tego samego wzoru
v12/2 = gh + v22
v1 = 20m/s
v2 = 10m/s
h=?
3 mar 16:40