pomożcie z tym testem z matmy nie moge go poprawić :(
Damian: Zad.
Koło wielkiej kuli ma pole 49 PI cm2.
Oblicz pole powierzchni tej kuli?
Zad.
Pole powierzchni bocznej walca wynosi 100 pi.Promień podstawy walca jest równy 5.
Jaką długość ma wysokosć walca ?
Zad.
Jaką objętość ma napompowana piłka o średnicy 18 cm ?
Zad.
Wysokość walca wynosi 8cm a objetosc 1/2 pi cm3.Oblicz ile wynosi średnica walca.
Zad.
Z walca o promieniu podstawy 10 cm i wysokości 12 cm wycięto stożek o tej samej wysokosci
i tym samym promieniu.Ile wynoi objetosc pozostalej czesci bryly?
Zad.
Kąt miedzy tworzaca a wysokoscia stozka jest rowny 45 stopni.Oblicz pole powierzchni
calkowitej stozka jezeli tworząca ma dlugosc 8 \sqrt{} 2 cm
Zad.
Trójkąt rownoboczny o boku 6 cm obraca sie dookola jednego z bokow.
Oblicz objetosc powstalej bryly.
proszę o pomoc
3 mar 18:03
tim: 1. Korzystamy z pola koła πr
2 i obliczamy r. Podstawiamy do wzorów na kulę.
P
c kuli = 4πr
2
V kuli = 4/3 πr
3
2. Korzystamy z wzorów na:
P
c walca = 2πr (r+h)
i pod P
c podstawiamy 100π, a pod r = 5. Obliczamy.
3. średnica = 2 promienie
promień (r) = 1/2 średnicy
podstawiamy do wzoru: patrz 1.
4. V walca = πr
2h
5., 6., 7. to już nie moja działka.
Wiem, że potrafisz

.
3 mar 21:14
ardath: zad. 5
Trzeba od objętości walca (Vw) odjąć objętość stożka (Vs), czyli:
Vw - Vs = πr2 - (1/3)πr2 = (2/3)πr2 = (2/3)π*100*12 = 800π
3 mar 22:31
ardath: zad 6.
Wiemy, że cos 45(stopni)=r/l , gdzie r - promień podstawy, a l - tworząca stożka. Trzeba
policzyć r, a następnie z Pitagorasa wysokość i pole powierzchni całkowitej to będzie
pole podstawy (πr2) plus pole powierzchni bocznej (πrl) =)
3 mar 22:36
ardath: zad 7.
Z obrotu tego trójkąta powstanie figura, która wygląda jak połączone ze sobą dwa stożki.
Wystarczy policzyć objętość jednego z nich, czyli ma on wysokość 3cm i promień 6cm zatem
V=(1/3)πr2*h = (1/3)π*62*3=36π i teraz wystarczy pomnożyć tę objętość razy 2.
Przy okazji w zadaniu 5 oczywiście we wzorze jest też h sorry za literówkę:
Vw - Vs = πr2h - (1/3)πr2h = (2/3)πr2h = (2/3)π*100*12 = 800π
3 mar 22:42
Damian: wielkie dzięki
4 mar 07:47