wielomiany pomocy
radzio2019: 1. liczby 3,-1 są pierwiastkami wielomianu w(x)=2x3+ax2+bx+30
a)wyznacz wartości współczynników a i b
b)oblicz trzeci pierwiastek tego wielomianu
2. dla jakich wartosci parametru m równanie x2+(m-5)x+(m2+m+1/4)=0 ma dwa pierwiastki
jednakowych znakow.
3 mar 11:14
radzio2019: 3.wyznacz srodek s okregu o promieniu 3cm stycznego do osi y wiedzac ze punkt s lezy na
prostej y=2x-1.
3 mar 13:40
Bogdan:
Wskazówki:
ad 1.
Rozwiąż uklad równań niewiadomymi a, b:
1. W(3) = 0
2. W(-1) = 0
ad 2.
Równanie kwadratowe ma dwa pierwiastki (niekoniecznie różne) jednakowych znaków
wtedy, gdy zachodzą jednocześnie założenia:
1. a ≠ 0
2. Δ ≥ 0
3. x1 * x2 > 0 stąd na podstawie wzoru Viety: c/a > 0
Trzeba rozwiązać te nierówności i do odpowiedzi wziąć część wspólną otrzymanych
przedziałów.
ad 3.
Środek okręgu S = (xo, yo)
Jeśli okrąg jest styczny do osi y, r = 3 i S leży na prostej y = 2x - 1
to xo= 3, yo= 2*3 - 1 = 5,
czyli S = (3, 5)
3 mar 15:22
radzio2019: 3.wyznacz srodek s okregu o promieniu 3cm stycznego do osi y wiedzac ze punkt s lezy na
prostej y=2x-1.
napisz równanie tego okregu
3 mar 18:49
radzio2019: i czy ktos moze mi rozwiazac zadanie 1 i 2 ?
3 mar 18:50