3 mar 19:27
xsw23edc: Musisz zrobić przekrój osiowy a potem korzystać z własności trójkątów.
Nie narysuje ci tu tego bo nie ma jak.
3 mar 19:33
Koteeeeek : a mógłbyś napisać jak to rozwiązać ?

bo rysunek to poradziłam sobie
3 mar 19:39
Mea:
d --- przekątna podstawy
to d= a√2 a --- długość kr. podstawy
V= (1/3)*Pp *h Pp= a2 h = √6 cm
z funkcji sin 30o = h/ (d/2) sin30o = 1/2
d/2 = h/ sin30o
d/2 = √6 / ( 1/2)
d/2 = 2√6
d = 4√6 cm
a√2 = 4√6
a = 4√6 / √2
a = 4√12 = 8√3 cm
P= a2 = 64*3
V= (1/3) *Pp*h = (1/3) * 64 *3 *√6 = 64√6 cm2
3 mar 19:40