zzz
Alison:
Błagam, mam spr i te zadania oddac na ocenę, ...
zad.1
Pan Kowalski zlożył do banku 5000zł. Po 18 msc bank wypąłcił 5495,52 zł. Jakie było
oprocentowanie(W SKALI ROKU)jeśli bank kapitalizuje odsetki co pół roku?
Zad 2.
Firma zdeponowała w banku pewną kwotę pieniędzy na 3 lata. Po tym okresie na koncie
firmy
było 238031,15zł. Wiedząc, że roczna stopa oprocentowania wynosi 20% a odsetki są
kapitalizowane co pół roku, oblicz jaką kwote włożyłą firma.
Do tych zdań jest wzór:
K=K0(1+r/m*0,8)m*n
gdzie:
K0-zainwestowana kwota
n-lata
r-oprocentowanie
m-ilośc równych okresów kapitalizacji w ciagu roku ( jak odsetki są naliczane np co pół
roku to ilośc kapitalizacji to 2)
k-kwota otrzymana z banku na koniec
3 mar 19:19
bila:
1/ 5 000( 1 +p)3 = 5 495,52
( 1 +p)3 = 1,0991 1,0323 = 1,0991
( 1 +p)3 = (1,0991)3
1 +p = 1, 032
p= 0,32 = 3,2%
2/
Kk = Kp( 1+ 0,1)6
Kp = Kk / 1,016 1,016 = 1,772
Kp= 238 031,15 / 1,772
Kp= 134 329,10 zł
3 mar 20:09
Alison: eh, w 2 zd w odp jest 15 000 jak do tego dojść?
3 mar 21:51