Zadanie
Żabcia :): a)Oblicz pole powierzchni bocznej walca otrzymanego w wyniku obrotu kwadratu o boku
dlugosci 6 wokol boku.
b)Przekrój osiowy walca jest kwadratem o przekatnej dlugosci 8 cm,Oblicz pole
powierzchni
calkowitej tego walca.
c)Powierzchnia boczna walca po rozcieciu jest kwadratem o boku 10 cm .oblicz pole
powierzchni calkowitej tego walca.
3 mar 16:32
ardath: a) Pole powierzchni bocznej = 2πrh = 2π*6*6 = 72π
b) Skoro przekątna kwadratu wynosi 8cm, a tym samym jest ona równa a√2, gdzie a to
długość boku, więc długość boku w naszym przypadku wynosi 4√2.
pole całkowite = pole podstawy + pole powierzchni bocznej = πr2 + 2πrh = π*(2√2)2 +
2π*2√2*4√2 = 8π + 32π = 40π
c) Obliczamy najpierw długość promienia
10=2πr
r=5/π
pole całkowite = pole podstawy + pole powierzchni bocznej = πr2 + 102 = 25/π + 100
3 mar 22:56