matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 21.5.2009
Zadania
Odp.
2
bnegbeuio:
Pole powierzchni czworościanu foremnego jest równe 72√3. Oblicz długość krawędzi tego
2
she10:
Ile wynosi promień okręgu opisanego na trojkacie prostokatnym o przyprostokatnych dlugosci 16 i 20.? Bardzo proszę o pomoc są to zadania na ocene..z gory dzieki...
1
she10:
Ziemia wykonuje obrut 360 stopni przez 24 godziny ,Przez ile minut wykonuje ona obrut o 5 stopni?
10
Sangria:
Proszę o wytlumaczenie mi dlaczego tak jest? Czy istnieje jakiś wzór na to, żeby wyszły właśnie takie liczby?
2
abek:
Czy cos(0,4) to 66 stopni? Niech mi kto powie, zebym wiedzial czy dobrze czytam z tablic
2
abek:
Dzień dobry. Czy wie ktoś jak przeliczyć 400 mil na kilometry?
2
zagrożona :
Odległość w lini prostej miedzy Czestochowa a Warszawa wynosi 100 km a odległość tych miast na mapie wynosi 2,5 cm . Oblicz skale tej mapy.
2
Magda:
Do Basi i Bogdana
1
miniaturka18:
Oblicz pole i obwód trapezu wiedząc że jego podstawy mają długości 18 i 4 a kąt ostry ma miarę 60 stopni.
1
Misiek89:
dzewo rzuca cień 5 razy dłuższy od cienia Mateusza mającego 184 wzrostu . Jaka jest wysokość drzewa?
3
a nulka:
Wykaż, ze prawdziwa jest nierównosc
√
2
5
0+ 1
+ {2
5
0− 1} < 2
2
6
3
katarzynkaa:
NIE KLIKAĆ
1
a nulka:
Z miejscowości A i B oddalonych od siebie o 182 km wyjezdzaja naprzeciw siebie dwaj rowerzyści. Rowerzysta jadacy z miejscowosci B do miejsowosci A jedzie ze srednia predkoscia mniejsza od
2
a nulka:
obwód czworokąta wypukłego ABCD jest równy 50 cm. obwód trójkata ABD jest równy 46 cm, a obwód trójkata BCD jest równy 36 cm. Ile wynosi dlugosc przekatnej BD
0
Sebu$:
Heja witam was! Wchodźcie!
5
=):
krótsza przekątna dzieli równoległobok o kącie 45 stopni na dwa trójkąty prostokątne. Oblicz pole i obwód równoległoboku wiedząc że dłuższy bok ma 4√2 cm długości
3
Gosiaczek:
Oblicz pole koła opisanego na trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych 5 i 10
7
a nulka:
Kąt α jest ostry i sinα=1/4. Jak obliczyć 3+ 2tg
2
α
:(:(
6
Sangria:
potrzebuje osoby która mi wytlumaczy to: Podstawa graniastosłupa jest trójkątek prostokątnym, w którym przeciwprostokątna ma dł. 8 cm, a
4
mati12:
Niedźwiedź grizli osiąga wysokość 280cm.Jaka będzie jego wysokość na rysunku w skali 1:40
6
julia:
Wielomiany W(x)=ax(x+b)
2
i V(x)=x
3
+ 2x
2
są równe. Oblicz a i b. Pomocy....
6
Kacha:
Suma dwoch pierwszych wyrazow ciagu arytmetycznego rowna sie 27, suma dwoch ostatnich wyrazow wynosci 105 m a siodmy wyraz jest rowny 30. Znajdz pierwszy wyraz i liczbe wyrazow tego ciagu,
3
Pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!:
W jakim czasie grzałką elektryczną o mocy 800W można zagotować 200g o temperaturze 20⁰C? Przyjmij:
5
marysia:
POMOCY!Oblicz najmniejszą wartość funkcji kwadratowej f(x)=x KWADRAT − 6x = 1 w przedziale <0,1>
3
Marta:
o funkcji liniowej f wiadomo, że f(1)=2 oraz, że do wykresu tej funkcji należy punkt P=(−2,3). Jak wyznaczyć wzór funkcji f
7
Marta:
Ile jest wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych, które są podzielne przez 6 lub przez 10
4
nieumiejąca:
ile wyrazów ciągu a
n
=n
2
−30n+300 est mniejsze od 100? proszę o pomoc bo totalnie nie wiem co mam zrobić z tym kwadratem
12
Michał KAS:
Rozwiąż równanie
3
Marta:
Różnica miar kątów wewnętrznych przy ramieniu trapezu równoramiennego, który nie jest równoległobokiem, jest równa 40 stopni. Ile wynosi miara kąta przy krótszej podstawie tego
7
Marta:
plis rozwiążcie mi to; x + 3y =5
4
Patryk007:
Proszę również o pomoc w rozwiązaniu tych zadań www.c3srv.surge8.com/c3files/mat/zzwekt1.jpg ; www.c3srv.surge8.com/c3files/mat/zzwekt2.jpg
2
natasza5555:
jak to rozwiązać?pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 90.oblicz wymiary tego graniastosłupa wiedząc ze suma długości wszystkich jego krawedzi jest
3
Marta:
Wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych, które są podzielne przez 6 lub przez 10 jest...
1
zizou555:
Suma dlugosci dwoch bokow trojkata jest rowna 19cm,a jego pole wynosi 36cmkw.Promien okregu wpisanego w ten trojkat wynosi 2cm,a promien okregu opisanego na tym trojkacie wynosi
7
Damian:
:::rysunek::: zad.
8
basia:
Znajdź te wyrazy rozwiniecia dwumianu (
3
√
3
+
√
2
)
5
które są liczbami wymiernymi.
2
ANDRZEJ 7239:
Muszę wykonać wszystkie te zadania, czy jest ktoś w stanie mi pomóc? Chociaż kilka. BŁAGAM
!
7
Gosiaczek:
obwód prostokąta wynosi 24 a stosunek jego boków wynosi 1:3 oblicz pole tego prostokąta oraz długość jego przekątnej
3
Gosia:
oblicz pole trapezu równoramiennego w którym podstawy mają długości 10 cm i 6 cm a kąt ostry ma 30 stopni
1
Katarzyna:
Oblicz pole koła opisanego na trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych 5 i 10
2
paula:
krótsza przekątna dzieli równoległobok o kącie 45 stopni na dwa trójkąty prostokątne. Oblicz pole i obwód równoległoboku wiedząc że dłuższy bok ma 4
√
2
cm długości
3
Patryk007:
Sprawdź, czy poniższe wyrażenie jest izometrią. Jeżeli tak, to jaką odpowiedź uzasadnij. x'=y y'=x.
1
Martaaaaa:
Ile wynosi pole kwadratu wpisanego w okrąg o promieniu 4 cm
?
16
zizou555:
Suma dlugosci dwoch bokow trojkata jest rowna 19cm,a jego pole wynosi 36cmkw.Promien okregu wpisanego w ten trojkat wynosi 2cm,a promien okregu opisanego na tym trojkacie wynosi
1
zetor milion500100900:
W trójkącie ABC dane są |AC|=|BC|=5 i |AB|=6. Odcinek AE jest wysokością tego trójkąta. Oblicz długość wektora |AB|+|BE|
13
Olivka:
Oblicz długość boków i wysokości równoległoboku o obwodzie 72 wiedząc, że stosunek długości jego wysokości wynosi 5:7, zaś stosunek miar kątów wewnętrznych jest równy 1:2.
5
Reggaerob:
Funka kwadratowa f(x)= −2x
2
+ 6x + c przecina oś y w punkcie o współrzędnej 5. Zaznasz największą , najmniejszą wartośc tej funkcji w przedziale <−1;2>.
78
Basia:
Witaj Jakubie !
4
Reggaerob:
Wykonaj działania, a następnie zredukuj wyrazy podobne.
3
Nina1:
Oblicz pole powierzchni całkowitej prawidłowego czworokątnego ostrosłupa w którym dane są; Długość krawędzi krawędzi podstawy a=6cm, natomiast długość krawędzi bocznej b=10cm
2
Ada1:
Prostopadłościan; a)6cm, b)8cm, c)10cm 1)Oblicz długość przekątnej podstaw, 2)Oblicz długość przekątnej prostopadłościanu, 3)Kąt nachylenia przekątnej bryły do płaszczyzny podstawy.
3
czy ktoś jest w stanie pomóc...:
1. W trójkącie prostokątnym ABC, w którym kąt ∡C = 90
o
i BC < AC, poprowadzono prostą przez wierzchołek C trójkąta, która przecina przeciwprostokątną w punkcie D takim, że AD : DB = 2 :1
3
ktoś ktoś :
√
x
= x
1
2
tak ?
1
Ania:
Dany jest trapez równoramienny ,którego ramiona mają długość 3 cm ,dłuższa podstawa − 5cm ,a przekątna − 4cm.
2
sylwia gdańsk:
przeksztalc zeby mozna bylo zastosowac wzor viety 1/x
2
2
+1/x
2
2
10
układ równań [madzia]:
2x+y>6 6x−2y≥8
8
subzerro:
:::rysunek::: Klasa 2 gim. Ostrosłupy
0
mała1:
Prostopadłościan; a)6cm, b)8cm, c)10cm a)Oblicz długość przekątnej podstaw, b)Oblicz długość przekątnej prostopadłościanu, c)Kąt nachylenia przekątnej bryły do płaszczyzny podstawy.
1
mała1:
Oblicz pole powierzchni całkowitej prawidłowego czworokątnego ostrosłupa w którym dane są; Długość krawędzi krawędzi podstawy A=6cm, natomiast długość krawędzi bocznej B=10cm. wykonaj
0
misio:
promień podstawy walca ma długośc 4 cm, a wysokosć 8 cm. oblicz długość przekatnej przekroju osiowego tego walca
5
????????:
1.Na ile sposobów można zakwaterować 4 osoby w czterech jednoosobowych pokojach? 2.Do windy zatrzymującej się an 10 piętrach wsiadły 4 osoby.Na ile sposobów osoby te mogą
0
nowy:
t80=log (1− 2,08/36,05)(1−19,87/36,05)
12
Peniu:
Wiem że to może wydać się oczywista ale jakoś nie mam pojęcia jak rozwalić ten mianownik, żeby było krótko, chyba ze sie nie da:
1
Pati:
Funkcja Kwadratowa f(x) = 2(x−3)(x+k) przyjmuje wartości ujemne w przedziale (−2, 3)
4
Wydi:
Proszę o rozwiązanie tego przykładu...
2
kinga_ag:
Prosze o sprawdzenie czy te 2 zadania sa dobrze zrobione,nie wiem jak mnozyc, w jakiej kolejnosci i wszystko inaczej mi wychodzi. :−( dziekuje.(buziaki)
4
Kamil:
Jedna z przyprostokątnych trójkąta prostokątnego jest o 7cm dłuższa od drugiej ,a przeciwprostokątna ma długość 13 cm.
4
koko:
Przebieg zmienności funkcji
x+|x|
* e
−x
2
0
kamila000:
no name: zad1 kierowca przejechał trase z czestochowy do wałbrzycha ze srednia predkoscia 80km/h gdyby
0
MISISIPI :
Czy mogę poprosic o pomoc? Z miasteczka Senj w byłej Jugosławi startuje samolot do Montrealu .Współrzędne geograficzne
1
Julka Gorzów:
Obwód trójkąta równobocznego jest równy 30 cm. Oblicz długość promienia okręgu: a) wpisanego w ten trójkąt
2
Julka Gorzów:
Wysokość trójkąta równobocznego wynosi 5
√
3
cm. Oblicz obwód tego trójkąta. Proszę o pomoc! :−)
0
no name:
zad1 kierowca przejechał trase z czestochowy do wałbrzycha ze srednia predkoscia 80km/h gdyby
0
no name:
zad1 kierowca przejechał trase z czestochowy do wałbrzycha ze srednia predkoscia 80km/h gdyby
1
Julka Gorzów:
W trójkącie równobocznym długość boku jest równa 6 cm. Oblicz wysokość i pole tego trójkąta.
11
sylwia gdańsk:
10
2+log
3
11
!!!!Dziuńka:
FIZYKA Mam taką prośbę−czy może ktoś mi napisać pod jakie wzory mam podstawić te zadania?
0
Ewel:
:::rysunek::: α=90stopni
3
INka22:
Oblicz pole powierzchni całkowitej prawidłowego czworokątnego ostrosłupa, w którym dane są; a)Długość krawędzi podstawy a=6cm
1
Ewel:
Dane są dwa okręgi styczne zewnętrznie: okrąg o środku w punkcie O
1
i promieniu r
1
= 2m oraz okrąg o środku w punkcie O
2
i promieniu r
2
= 6 − m. Odcinek O
1
O
2
ma długość 7.
9
INka22:
Prostopadłościan; a)6cm, b)8cm, c)10cm a)Oblicz długość przekątnej podstaw,
5
Tomi:
Dany jest trójkąt o bokach długości :4cm,6cm 8cm
1
Sara:
Czy ktoś wie jak to rozwiązać, prosze o pomoc!
0
Magda:
Bogdan czy mógłbyś pomoc mi jeszcze raz, niżej sa zadanka które wczoraj pomagała mi rozwiązywać Basia, ale Basi dzis jeszcze a ja chciałabym wiedzieć czy dobrze je zrobiłam i mam tam kilka
4
potrzebuję pomocy<smutny>:
Jak się za to zadanie zabrać
Oblicz sumę wszystkich liczb parzystych zawartych między liczbą 7 a liczbą 2005
?
1
#:
zapisz uzywajac znaku wartosci bezwzglednej nastepujace wzory: c= (−7:1)
0
AS:
Ciekawostka 1 Weźmy pod uwagę dowolne trzy różne cyfry. Ułóżmy z nich największą i najmniejszą
2
agata3:
0
ewe:
oblicz obj i pole calk walca w którym przekatna przekroju osiowego jest nachylona do dl boku tego przekroju pod katek 45 stopni i ma dlugosc 5{2}
1
ola:
7
3
*7
2
*7
−
1
2
*7
1
2
0
#:
jak wyznaczyc dziedzine wyrazenia wymiernego z: x+1
?
2
Daria:
1.Rozwiąż równanie:
11
Daria:
Równania i nierówności kwadratowe
8
Daria:
Równania i nierówności kwadratowe
5
111Aga:
pomóżcie proszę krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma dł 4cm,a przekątna tej bryły ma
2
potrzebuję pomocy<smutny>:
Bardzo proszę kogokolwiek kto mógłby mi wytłumaczyć , naprowadzić mnie, jak rozwiązać te zadania:
2
KaŚkA:
a) lim
x
→∞ (
2x−7
2x+8
)
5
x
+
3
b) lim
x
→∞ (
√
x
2
x−1
−
√
x
2
−7x+3
)
2
?:
mam pytanie − czy jak wyznacznik z macierzy kwadratowej jest ujemny to da się macierz odwrócić?
0
mara:
dziękuję bardzo i pozdrawiam
10
Dejvid:
(2x − 1)
3
wartosc bezwzgledna ∫
dx
x
2
+ 1