ciągi
nieumiejąca: ile wyrazów ciągu a
n=n
2−30n+300 est mniejsze od 100?
proszę o pomoc bo totalnie nie wiem co mam zrobić z tym kwadratem

a czy początek ma być taki:
n
2−30n+300<100
n
2−30n<100−300
i co mam dalej zrobić

21 maj 20:16
Eta:
wItam

tak należy teraz rozwiązać nierówność pamietając ,że n€N
n
2 −30n +200 <0
Δ= 100
√Δ=10
n
1 = 20 n
2 = 10
to ile jest wyrazów ( 10,20) i n€N
21 maj 20:24
nieumiejąca: dziękuję

ale czy nie mam przypadkiem niewiadomych mieć na jednej stronie a liczb do drugiej
stronie


w karcie odpowiedzi pisze że tych wyrazów jest 9......to tu mam liczyć od tej 10 do
20 lecz nie wliczać 10

proszę o pomoc bo nie rozumię tego zadania
21 maj 20:30
Eta: Oczywiście , napisałam Ci przedział otwarty od 10 do 20
bez 10 i bez 20,,,, no to ile ich jest?
oczywiste ,że
dziewięć 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19
21 maj 20:33
nieumiejąca: dziękuję

))))))))))już go zrozumiałam,dzięki tobie

jeszcze raz dzięki
21 maj 20:34