przebieg zmiennosc funkcji
koko: Przebieg zmienności funkcji
21 maj 15:09
Basia: Podpowiadam
21 maj 16:43
Basia:
x∊(−∞;0) ⇒ |x| = −x ⇒ f(x) = x−x2*e−x = 0
x∊<0;+∞) ⇒ |x| = x ⇒ f(x) = x+x2*e−x = x*e−x
limx→0− f(x) = limx→0− 0 = 0
limx→0+ f(x) = limx→0+ x*e−x = 0*e0 = 0*1=0
limx→−∞ f(x) = limx→−∞ 0 = 0
limx→+∞ f(x) = limx→+∞ x*e−x = +∞*0 symbol nieoznaczony
limx→+∞ f(x) = limx→+∞ x*e−x =
limx→+∞ xex = +∞+∞ stosujemy tw.de l'Hospitala
limx→+∞ f(x) = limx→+∞ 1ex = 0
x∊(−∞;0) ⇒ f'(x) = 0
x∊<0;+∞) ⇒ f'(x) = 1*e−x + x*e−x*(−1) = e−x − x*e−x = e−x*(1−x)
f'(x)=0 ⇔ 1−x=0 ⇔ x=1
e−x jest stale dodatnie czyli znak pochodnej zależy tylko od 1−x
1−x<0 ⇔ x>1
1−x>0 ⇔ x<1
x∊<0,1) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f(x) rośnie
x∊(1;+∞) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f(x) maleje
xmax = 1
fmax = f(1) = 1*e−1 = 1e
wykres sobie potrafisz już chyba naszkicować
21 maj 16:56
koko: dzięki wielkie
24 maj 12:49
koko: jeszcze bym prosił o wypukłości i wklęsłość, punkt przegięcia i tabelkę, asymptoty
24 maj 13:12