naturalne
Marta: Ile jest wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych, które są podzielne przez 6 lub przez 10
21 maj 20:21
Basia: Pomagam
21 maj 20:28
Eta: 
hmmmm ......pomagaj
21 maj 20:30
marysia: prosze o pomoc...
21 maj 20:32
Basia:
Podzielne przez 6 są postaci 6n.
6n≥10
n≥106
n≥53
n≥123
najmniejsze n=2
6n≤99
n≤996
n≤332
n≤1612
największe n=16
2 ≤ n ≤ 16
czyli jest ich 15
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
podzielne przez 10 mają postać 10n
10n≥10
n≥1
najmniejsze n=1
10n≤99
n≤9,9
największe n=9
czyli jest ich 9
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
razem 24, ale trzeba odjąć te, które się w obu ciągach powtarzają
są to: 30,60,90
czyli ostatecznie:
24−3 = 21
21 maj 20:37
marysia: dziekuje
21 maj 20:42
Eta:
Można też tak:
podzielne przez 6 i dwucyfrowe
to: 12 = 2*6 18 = 3*6 24 = 4*6 .......... 96= 16*6
więc jest ich
15
podzielne przez 10
10= 1*10 20 = 2*10 ..... 90=9*10
więc jest ich
9
teraz odrzucamy podzielne przez 6 i 10 jednocześnie:
to ; 30 , 60, 90
jest ich
3
więc 15 + 9 − 3 =
21
21 maj 20:46
julia: wielkie dzieki
21 maj 20:51