21 maj 22:46
Sangria: Proszę, pomóżcie...
21 maj 23:11
xyz:

W trójkącie prostokątnym o kątach 30
o i 60
o mamy takie związki:
21 maj 23:17
Sangria: dziękuję
21 maj 23:19
Eta:
Witam

takie niestety nie wyjdą.. przeciwprostokątna musi być
4√3
bo z tw. Pitagorasa masz:
6
2 + ( 2
√3)
2 = (4
√3)
2
36 + 4*3 = 16*3
36 +12 = 48
48 = 48
więc nie wiem dlaczego masz tam ,że c = 4
√2
a musi być
c = 4√3
Jaka jest treść zadania , bo nie wiem?
21 maj 23:19
Sangria: krótsza przekątna ostrosłupa praw. sześciokątnego ma dł. 4√3 i jest nachylona do płaszczyzny
podst. pod kątem 30 stopni. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
21 maj 23:24
21 maj 23:26
Sangria: przepraszam. graniastosłupa. to przez te pozna pore
21 maj 23:28
Eta:
Rozważ trójkąt prostokątny:
gdzie: przeciwprostokatna = 4√3
H −−− przyprostokatna przeciwległa katowi 30o
2*hΔrównob −−− to druga przyprostokątna
więc ta druga jest : a√3
budujesz trójkat równoboczny o boku 4√3
więc H= 2√3 −−−− bo jest dwa razy krótsza
teraz z tw. Pitagorasa:
H2 + (a√3)2 = (4√3)2
podstaw dane i obliczysz "a"
powinno wyjść a= 2√3
V= Pp *H Pp = 6*a2√34
21 maj 23:38
Sangria: Dziękuje bardzo
21 maj 23:40
Eta: Rozumiesz już to zadanie?
21 maj 23:43