a, b
Ewel: Dane są dwa okręgi styczne zewnętrznie: okrąg o środku w punkcie O1 i promieniu r1 = 2m oraz
okrąg o środku w punkcie O2 i promieniu r2 = 6 − m. Odcinek O1O2 ma długość 7.
a) Oblicz długość promieni r1 i r2.
b) Prosta k jest styczną zewnętrzną do obu okręgów. Prosta O1O2 przecina prostą k w punkcie
A. Oblicz |AO2|.
21 maj 13:24
AS:

o1B + B02 = 7 ⇒ 2*m + 6 − m = 7 ⇒ m = 1
Szukane promienie: r1 = 2 , r2 = 5
z podobieństwa trójkątów
r1 : Ao1 = r2 : A02
2 : x = 5 : (7 + x) (x = Ao1)
2*(7 + x) = 5*x ⇒ 14 + 2*x = 5*x ⇒ x = 14/3 = 4 2/3
|Ao2| = |A01| + |o1o2| = 4 2/3 + 7 = 11 2/3
22 maj 11:57