newton
basia: Znajdź te wyrazy rozwiniecia dwumianu (
3√3 +
√2)
5 które są liczbami wymiernymi.
bardzo proszę o pomoc.. nie wiem jak się do tego zabrać
21 maj 19:41
basia: ktoś pomoże ?
21 maj 19:45
Basia:
| | | |
Tylko | *(3√3)3*(√2)2 = 3*3*2=18 |
| | |
Jeżeli nie wiesz dlaczego pytaj.
21 maj 19:46
Basia: Jakubie ! Ratunku !
Jakieś dziwadła, zamiast pierwiastków, mi się wyświetlają.
21 maj 19:47
basia: no nie bardzo wiem dlaczego, jakbyś mogła wyjaśnić tak choć ogółem, to poproszę
21 maj 19:48
Basia:
(a+b)
5 =
| | | | | | | | | | | |
a5b0 + | a4b1 + | a3b2 + | a2b3 + | a1b4 + | a0b5 |
| | | | | | |
3√3 podniesiony do potęgi niepodzielnej przez 3 będzie niewymierny
podzielne przez 3 są tylko 3 (wyraz 3) i 0 (wyraz 6)
√2 podniesiony do potęgi nieparzystej będzie niewymierny
parzyste są: 0 (wyraz 1),2 (wyraz 3), 4(wyraz 5)
oba warunki spełnia tylko wyraz 3
21 maj 19:54
basia: dzieki! zlapałam !
21 maj 19:56
Basia: Miło mi imienniczko !
21 maj 19:59
Basia: Miło mi imienniczko !
21 maj 19:59