Oblicz sumę wszystkich liczb parzystych zawartych miedzy liczba 7 a liczbą 2005.
potrzebuję pomocy<smutny>: Jak się za to zadanie zabrać

Oblicz sumę wszystkich liczb parzystych zawartych między liczbą 7 a liczbą 2005

?

Jeśli ktoś byłby tak uprzejmy mi wyjaśnić...
21 maj 12:43
Basia: Pomagam
21 maj 19:34
Basia:
Liczby parzyste tworzą ciąg o wyrazie ogólnym an=2n
an+1 − an = 2(n+1)−2n = 2n+2−2n=2
czyli jest to ciąg arytmetyczny: a1 = 2 r=2
2n>7
n>72
n>3,5
najmniejsze n=4
2n<2005
n < 20052
n < 1002,4
największe n=1001
mamy policzyć
a4+a5+....+a1001 = S1001 − S3
potrafisz dokończyć ?
21 maj 19:38
potrzebuję pomocy<smutny>: Niestety nie potrafię dokończyć, jestem kompletna noga z matmy

Proszę Cię pomóż, jaki
jest wynik?Z góry dziękuję Ci za starania, jesteś naprawdę miła...
21 maj 20:14
Basia:
a
1=2*1=2
a
1001 = 2*1001=2002
| | 2+2002 | | 2004 | |
S1001 = |
| *1001 = |
| *1001 = 1002*1001 |
| | 2 | | 2 | |
a
1=2*1=2
a
3=2*3=6
S = 1002*1001 − 12
liczyć nie będę









21 maj 20:19