Silnia
Peniu: Wiem że to może wydać się oczywista ale jakoś nie mam pojęcia jak rozwalić ten mianownik, żeby
było krótko, chyba ze sie nie da:
U{9!*7!} {(6!)3}
21 maj 16:08
21 maj 16:12
xpt: | 9!*7! | | 9!*7! | | 6!*7*8*9*6!*7 | |
| = |
| = |
| =
|
| (6!)3 | | 6!*6!*6! | | 6!6!6! | |
| | 7*8*9*7 | | 7*8*9*7 | | 7*4*3*7 | |
= |
| = |
| = |
|
|
| | 6! | | 5!*6 | | 5! | |
Chyba nic więcej się nie da zrobić
21 maj 16:13
xpt: Znaczy się 5! możesz rozpisać jako 1*2*3*4*5 i skrócić z 3 i 4
Rozumiesz co robiłem po kolei (te zaznaczone na zielono skracałem) ?
21 maj 16:14
Peniu: Ahaaa no tak rozumiem, dzięki
21 maj 16:25
Peniu: a mam jeszcze jedno pytanie:
| (2n−1)!*(n+2)! | |
| , |
| n!*(2n+2)! | |
też nie wiem jak to rozpisać i jeśli można to proszę o dokładne wytłumaczenia dlaczego tak a
nie inaczej
21 maj 16:28
Peniu: Muszę pisać by się utrzymać na górze.
21 maj 16:31
Eta:
witam

może taka podpowiedź:
(n+2)! = n!*( n+1)(n+2)
(2n+2)! = ( 2n −1)!*( 2n)*(2n+1)*(2n+2)
21 maj 16:34
Peniu: No tak, tak też rozpisałem i tam mi się skróciło n! i (2n−1)! i co dalej ?
21 maj 16:38
Eta:
wyłącz w mianowniku z (2n+2) = 2( n+1) −−−−−−− i skróć z licznikiem
otrzymasz:
n+24n( 2n+1)
i tyle....
21 maj 16:44
Peniu: Cały czas spadam
21 maj 16:44
Peniu: Aaa no fakt

Dzięki wielkie
21 maj 16:46
Eta:
21 maj 16:47