Oblicz długość boków i wysokości równoległoboku o obwodzie 72 wiedząc, że stosun
Olivka: Oblicz długość boków i wysokości równoległoboku o obwodzie 72 wiedząc, że stosunek długości
jego wysokości wynosi 5:7, zaś stosunek miar kątów wewnętrznych jest równy 1:2.
Proszę o pomoc i szczegółowe rozwiązanie. Z góry dziękuję
21 maj 18:58
Olivka: Oblicz długość boków i wysokości równoległoboku o obwodzie 72 wiedząc,
że stosunek długości jego wysokości wynosi 5:7,
zaś stosunek miar kątów wewnętrznych jest równy 1:2.
Proszę o pomoc i szczegółowe rozwiązanie. Z góry dziękuję
21 maj 19:14
Olivka: Basiu, bardzo proszę o pomoc.
21 maj 19:19
Eta:
A ja mogę?..... czy musi być Basia?
21 maj 19:25
Olivka: Ależ oczywiście, że możesz

Będę bardzo wdzięczna
21 maj 19:27
Eta:
Gimnazjum? czy liceum?....... to ważne dla podania obliczeń
21 maj 19:27
Olivka: Gimnazjum, ale nauczyciel bardzo wymagający.
21 maj 19:29
Eta: ok

zaraz Ci ładnie podam rozwiązanie
21 maj 19:31
Olivka: Dobrze
21 maj 19:32
Eta:
zatem tak:
a−−− długość jednego boku
b −−− długość drugiego
to: Ob= 2a + 2b => 2a +2b = 72 => a+b = 36
więc ze wzorów na pole mamy :
P= a*h
1 i P= b*h
2 ..... pola są równe , więc
| | b | | h1 | |
to z tego wynika ,że : |
| = |
|
|
| | a | | h2 | |
to b=
57*a
podstawiasz do : a+b= 36 => a +
57*a = 36
to
127a = 36 to a= 21 więc b=
57*21
to b= 15
długości boków już mamy:
a= 21 b= 15
teraz długości wysokości trzeba wyliczyć:
wiemy ,żze stosunek kątów wewnętrznych = 1 :2
czyli suma kątów ostrego i rozwartego = 180
o
zatem α +2α= 180
o => 3α=180
o =>
α= 60o
kąt ostry ma miarę 60
o
teraz wyliczamy h
1 z trójkąta równobocznego o boku "b"
teraz
h
2 =
75*h
1 −−−−− to już policzysz?
Powodzenia
21 maj 19:46
Eta:
długości boków są zgodne z tym ,że Ob= 72
bo 2*21 +2*15 = 42 +30 = 72
pola też są równe: bo :
21 maj 19:51
Olivka: Wielkie dzięki!
21 maj 19:52
Eta: 

rozumiesz chociaż to zadanie?
21 maj 19:56
Olivka: Tak

Walczę o bdb z matmy. Po prostu nie miałam koncepcji jak zacząć, ale teraz już wszystko
jasne
21 maj 19:59