Eta:
Witam

wykresem f(x) jest parabola , ramionami skierowana do góry , bo a = 2 >0
zatem wartości ujemne przyjmuje między miejscami zerowymi
co oznacza ,że x
1= −2 x
2 = 3
to x
w=
12
Porządkujemy f(x) = 2x
2 −2kx −6x +2k => f(x) = 2x
2 −( 6+2k)x +2k
a= 2 b= −(6 +2k) c= 2k
więc:
x
w=
−b2a
to:
to: 6 +2k= 2 =>
k= −2
zatem
f(x) = 2x2 −2x − 4 ponieważ najmniejszą wartość funkcja osiąga
w wierzchołku paraboli bo x
w =
12 należy do tego przedziału
to y
min = f(
12) −−−−−−−− podstaw za x=
12
do f(x) i policz tę wartość
największa wartość to f(4) =...... podobnie policz
c) g(x) = 2( x +1)
2 −2( x+1) − 4 −2 −−−−−− uporządkuj i podaj g(x)