pomocy
Dejvid: | | (2x − 1)3 | |
wartosc bezwzgledna ∫ |
| dx |
| | x2 + 1 | |
21 maj 00:28
Bogdan:
Skorzystaj w liczniku z wzoru skróconego mnożenia, potem podziel wielomian z licznika przez
wielomian z mianownika
21 maj 00:33
Dejvid: | | 8x3−12x2+6x−1 | |
∫ |
| tak
|
| | x2 + 1 | |
a rozwiazaniem jest :
21 maj 00:37
Bogdan:
Dobrze. Podziel teraz licznik przez mianownik
21 maj 00:38
Bogdan:
Czekam na Twój wynik dzielenia
21 maj 00:45
Dejvid: 8x−12 i reszta −2x+1?
21 maj 00:53
Bogdan:
Dobrze. Zapisz swój wynik pod znakiem całki
21 maj 01:07
Bogdan:
Uwaga: reszta jest −2x + 11
21 maj 01:10
Bogdan:
| | −2x + 11 | |
∫ (8x − 12 + |
| )dx = |
| | x2 + 1 | |
| | 2x | | 1 | |
= 8 ∫ xdx − 12 ∫ dx − ∫ |
| dx + 11 ∫ |
| dx = dokończ |
| | x2 + 1 | | x2 + 1 | |
21 maj 01:16
Eta:
I co? ....
nie ma podziękowania
żal...............
21 maj 01:41
Dejvid: przepraszam wczoraj mnie nie było a teraz własnie wróciłem z szkoły

dzieki wielkie
21 maj 17:44