Wykonaj działania, a następnie zredukuj wyrazy podobne. :)
Reggaerob: Wykonaj działania, a następnie zredukuj wyrazy podobne.
a) 2xy + 3x
2 − 2( x
2 + 7xy − y
2 ) + 10xy − 2y
2
b) 2( x − x
2y ) − ( x − y − 2 )
2 − 4( x − y ) + 2( x
2y − xy ) + y
2
Jakos tylko z tymi działaniami mam problemy

Pomożecie ?
21 maj 18:39
Eta:
Co tu pomagać?
wykonaj mnożenia i redukcję wyrazów podobnych, to banalne

a) 2xy +3x
2 −2x
2 −14xy +2y
2 +10xy −2y
2
= x
2 −2xy
b) (a −b −c)
2 = [−(a+b+c)]
2 = (a+b+c)
2 = a
2 +b
2 +c
2 +2ab +2ac +2bc
to: 2x −2x
2y −( x
2 +y
2 +4 +2xy +4x + 4y) − 4x +4y +2x
2y −2xy +y
2=
= 2x −2x
2y −x
2 −y
2 −4 −2xy −4x −4y −4x +4y +2x
2y −2xy +y
2=
zrwdukuj wyrazy podobne i podaj mi wynik. to sprawdzę
21 maj 18:51
Reggaerob: wyszło mi tak
2x − x
2 − 4 − 4xy − 8x − 2xy

Chyba dobrze
21 maj 18:59
Eta:
wynik: −x2 −6x −4xy −4 .......... sprawdź jeszcze raz swoje obliczenia
21 maj 19:08
Reggaerob: Faktycznie juz wiem gdzie popełniłem błąd.
Dziękuje Ci bardzo Eta. Mam nadzieję ,że dziś Ciebie główka nie boli.
Pozdrawiam
21 maj 19:17
fff:

∬
21 lut 19:43
piotr: (x−y)*(x+y)−(x2−xy−y2)
30 wrz 15:44
Madziulaa: Wykonaj działania i zredukuj wyrazy podobne
6x(2−y)2+(x−2y)3−(x−1)x(x+1)
W wielomianie (y−3x)(y+3x)−2x(x−y)+(y−3)2+6y wykonaj działania, zredukuj wyrazy podobne , a
nastepnie oblicz jego wartość dla x=√2 i y=√8
rozłóz wielomian x12−y6 na czynniki nierozkładalne
Kompletnie nie mam pojecia o co chodzi ;< Pomożecie ?
14 sty 20:26
sina: 2(x−2y)2+4(3x+2y)(3x−2y)−(4x−y)2
21 wrz 18:08
5-latek: Wzory skroconego mnozenia
(a−b)2=a2−2*a*b+b2
i drugi (a−b)(a+b)=a2−b2 i dzialaj
21 wrz 18:11